Nebula ‘Transmission From Mothership Earth’ – svemirske poruke kodirane fuzz efektom

Već dugo nisam vidio bolje deklarirani proizvod od novog albuma Nebule. Čim pogledate prekrasnu naslovnicu albuma, odmah znate da vas čeka otkačeno putovanje kozmičkim prostranstvima.

Nebula ‘Transmission From Mothership Earth’

Album kreće upravo onako kako bismo očekivali od soundtracka uz kojeg polazimo na putovanje s početne postaje u južnoj Kaliforniji – nabrijanim riffom pjesme „Highwired“ uz kojeg stišćemo papučicu gasa na putu prema nepreglednoj pustinji. Dojam putovanja pojačavaju gitaristički efekti koji svako toliko proklize kroz pjesmu u svim smjerovima audio spektra i kao da simuliraju vozila s kojima se mimoilazimo u vožnji. „Stay high, never die“, jedva razumljivo pjeva Eddie Glass, alfa i omega moćnog trija koji osim u pustinji, velik dio inspiracije pronalazi u hard-rocku 70-ih na čiji nas period neodoljivo podsjećaju masivni riffovi na albumu. Sljedeća po redu je istoimena „Transmission From Mothership Earth“ koja vješto balansira između sporijih psihodeličnih lutanja distorziranim prostranstvima i razigranog riffa koji će vas sigurno potaknuti da počnete zadovoljno cupkati nogom.

Vrhunac albuma stiže vrlo brzo, i to u pjesmi „Wilted Flowers“, jednom od rijetkih brojeva na albumu koji ima konkretniju vokalnu melodiju i catchy refren čiji će vam se prateći vokali još danima motati po glavi. Pjesma direktno klizi u „Melt Your Head“ čije ime vjerojatno najbolje opisuje ne samo ovaj album, nego i bend općenito. Nakon što smo u prvoj četvrtini albuma jurili pustinjom, u međuvremenu smo naš Dodge Charger iz 1968. zamijenili za međuzvjezdanu raketu kojom putujemo kroz kozmičko prostranstvo prepuno čudnih i teško objašnjivih pojava. Jedino tako možemo opisati svu silu efekata koji se isprepliću u pozadini pjesme dok nas svakih 5-6 sekundi riff gitare natjera da zamahnemo glavom (kad čujete znat ćete o čemu pričam).

Gitare nose album i glavna su pokretačka snaga dok je vokal smješten u skrovitom kutku audio spektra. To dodatno pojačava atmosferu ležernih i pomaknutih pjesama koje su ionako već natopljene u psihodeličnim zvukovima. Pjesme su krcate nagrizajućim gitarističkim efektima kojima dominira fuzz efekt kao pogonsko gorivo Nebule. Eddiejevo sviranje gitare u nekim trenucima neodoljivo podsjeća na maestralnost Jacka Whitea koji uvijek zvuči kao da se bori s gitarom u pokušaju da ukroti divlje zvukove koje proizvodi.

U drugu polovicu albuma ulazimo preko „Warzone Speedwulf“ kojom dominira još jedan fantastičan riff koji neodoljivo podsjeća na manje poznate bendove iz sedamdesetih poput Captain Beyond, Cactus ili Three Man Army. Preko zabavne i catchy „I Got So High“ te spore i masne „Existential Blues“ dolazimo do glazbenog iznenađenja za kraj – kaubojske „The Four Horseman“ s kojom naše putovanje kozmičkom pustinjom završavamo na konju jašući prema suncu.

„Transmission From Mothership Earth“ čudan je i otkačen album, psihodelična seansa koja slušatelju nudi pjesme labavije strukture te sirovi zvuk, i kao takav više je nego dobrodošlo osvježenje u moru pretjerano ispoliranih glazbenih proizvoda upitne kvalitete. Sa smiješkom se prisjećam koncerta Nebule u Zagrebu 2019. godine. Zadivljujuće je koliko moćno zvuči tročlani bend kojeg nosi mističnost i karizma frontmena Eddiea Glassa. Eddie uživo izgleda kao pravi pustinjak s neke od otkačenih lokacija razbacanih duž Kalifornije kakve viđamo u dokumentarnim filmovima. Upravo on je najbolja personifikacija poruke koju nosi glazba Nebule – budite opušteni i slobodni.

Ocjena: 9/10

(Heavy Psych Sounds Records, 2022.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X