‘Nemoguća misija: Raspad sistema’ ili kako se saga o Ethanu Huntu pretvorila u trenutno najzabavniju akcijsku franšizu

Zabavan scenarij, atraktivne lokacije i neprestan vrtlog vješto režirane urnebesne akcije – svi sastojci redom prepisani s recepta serijala o Jamesu Bondu – već u petom filmu bili su pogođeni u pravoj mjeri, ali redatelj Christopher McQuarrie uspijeva pronaći način da ponovno povisi ulog.

  • 11
    Shares
“Nemoguća misija: Raspad sistema”

Filmski serijal “Nemoguća misija” započet je 1996. istoimenim akcijskim spektaklom Briana De Palme trideset godina nakon što je prvi put emitirana televizijska serija na kojoj je temeljena priča o timu specijanih agenata IMF-a (Impossible Mission Force). Manje kvalitetne nastavke zatim su režirali John Woo i J.J. Abrams, koji prste mora imati u svakoj holivudskoj franšizi, da bi se zatim serijal vidno oporavio četvrtim nastavkom “Ghost Protocol” u režiji Brada Birda, a pogotovo sljedećom instalacijom koju je potpisivao Christopher McQuarrie, čovjek koji je slavu stekao Oscarom nagrađenim scenarijem kultnog trilera “Privedite osumnjičene”.

McQuarriejev MI:5, podnaslovljen “Rogue Nation”, bio je jedan od najzabavnijih akcijskih filmova u ovom desetljeću, pa stoga ne iznenađuje činjenica da je upravo on postao jedinim redateljem dosad kojemu je povjereno režiranje više od jednog nastavka iz franšize. Zabavan scenarij, atraktivne lokacije i neprestan vrtlog vješto režirane urnebesne akcije – svi sastojci redom prepisani s recepta serijala o Jamesu Bondu – u petom filmu bili su pogođeni u pravoj mjeri, pa je bilo jasno da sličan stil možemo očekivati i u šestom nastavku “Fallout”, kod nas prevedenom kao “Raspad sistema”.

McQuarrie u šestom dijelu uspjeva podići ulog. Akcija u filmu gotovo ni trenutka ne prestaje, u toj mjeri da gledatelj može i odustati od pokušaja praćenja zapleta i konstantih obrata u stilu “tko je kome smjestio” i prepustiti se ludoj vožnji u kojoj logika i realnost brzo padaju u posljednji plan. Takav pristup često se odbije o glavu akcijskim spektaklima poput superherojskih filmova ili grozomorne sage o Transformerima, gdje konstanta buka, srazovi i eksplozije publiku više uspavljuju nego uzbuđuju, ali to nije slučaj i s “Nemogućom misijom”. Upravo suprotno, u ovom slučaju jurnjave i stuntove veliku većinu vremena pratimo s oduševljenom dječačkom zadivljenošću.

Samu radnju suvišno je prepričavati, čak štoviše već dvanaest sati nakon gledanja filma sumnjam da sam u stanju za obavljanje tog zadatka izuzev u najgrubljim crtama. Uglavnom, neka bude dostatno to da Ethan Hunt (Tom Cruise) i njegov tim pred sobom imaju zadatak pronalaska triju plutonijskih bombi, a ta potraga vodi ih u Pariz, London i Kašmir, gdje se iz scene u scenu naganjaju na nogama, motorima, u kamionima i konačno, helikopterima. Više od svega fascinira činjenica da Tom Cruise ima već 56 godina (!), a i dalje inzistira na tome da svoje kaskaderske zadaće, ma koliko sulude bile, uglavnom izvodi osobno. To ga je tijekom snimanja potjere u Londonu stajalo ozlijede gležnja (čak i vidljive na samom filmu), što je usporilo snimanje za čak devet tjedana, vrtoglavo povisivši troškove produkcije.

Zvjezdanoj postavi u šestom nastavku pridružio se i Henry Cavill urešen brkom čije je kompjutersko brisanje s lica Supermana u filmu “Justice League” izazvalo urnebesne reakcije na internetu, no kamo sreće da je to bio najveći problem tog promašaja iz DC-jeve franšize. U MI:6 je Cavill odradio solidan posao uz bok povratnicima Simonu Peggu, Vingu Rhamesu i Alecu Baldwinu, te ženskim snagama koje predstavljaju Rebecca Ferguson, Michelle Monaghan, Vanessa Kirby i Angela Bassett.

U konačnici, kad ga usporedimo s prethodnim nastavkom, “Fallout” gubi nešto bodova na scenariju, ali ih nadoknađuje akcijom. Bilo bi lijepo vjerovati da McQuarrie i Cruise imaju u sebi snage za još zajedničkih povrataka u ovaj serijal, premda vrijeme radi protiv Cruisea kao akcijske zvijezde. Do sljedeće instalacije već bi se opasno približio šezdesetoj godini života, a tko zna što nakon gležnja može puknuti sljedeće dok se u poodmakloj dobi visi s aviona i helikoptera ili pak skače sa zgrade na zgradu.

Ocjena: 8/10

(Paramount Pictures, 2018.)

  • 11
    Shares

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X