Neurosis u Pogonu Jedinstvo – Glasna strana mraka

Svega četiri mjeseca bila su potrebna da se Scott Kelly vrati na Trnjanski nasip, ali nakon intimnog nastupa s The Road Home krajem veljače, ovoga je puta s Neurosisom pokazao i glasnu stranu svog glazbenog repertoara.

  •  
  •  
Neurosis u Pogonu Jedinstvo (Foto: Roberto Pavić)

Pogon Jedinstvo za publiku se pokazao pravim mjestom zločina za Neurosis. Pravilan kapacitet te izvrsna preglednost i zvuk na svakoj točki prostora zaslužuju svaku pohvalu. Vibracije baseva osjećale su se fizički čak i iza miks pulta, no katastrofalna rasvjeta, nikakva produkcija, kao i crveni indijski tepisi na kojima je bend nastupio bili su noćna mora za fotografe kojima je ionako bilo dopušteno ovjekovječiti tek prve tri pjesme na koncertu.

Bend je u jednakoj mjeri predstavio materijal sa još uvijek aktualnog albuma iz 2012. „Honor Found in Decay“ („At the Well“, „My Heart for Deliverance“, „Bleeding the Pigs“) u kojoj je izveo i pjesme s hvaljenog, 13 godina starog „A Sun That Never Sets“ (otvorili su s naslovnom, zatvorili sa „Stones from the Sky“, a izveli su i „The Tide“). Slušajući atmosferičan hibridni metal koji nerijetko tone u sludge, pa čak i doom, nezamisliva je pomisao da oba bradata pjevača i gitarista, Steve Von Till i Scott Kelly, znaju isto tako izaći na pozornici i izvoditi balade Townesa Van Zandta.

Izmjenom i pripomaganjem na vokalima pjevači štede glasnice, što rezultira nešto dužom svirkom nego što je to bio slučaj s Crowbarom dva tjedna ranije, kada je Kirk Windstein junački sam odradio posao od devedeset minuta režanja i urlanja. Neurosis je odsvirao deset pjesama epskih proporcija, produženih za nezanemarivo trajanje dopunjujućih ambijentalnih međuprostora. Bespoštedno bučnom i mračnom svirkom Neurosis opravdava svoju dugovječnost na sceni, a brojna i zadovoljna zagrebačka publika potvrđuje njihovu trajnu privlačnost i zalog je želje da se i buduća studijska nastojanja predstave na ovim područjima.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

  •  
  •  

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X