Nežni Dalibor ‘Skroz OK’ – (super)sonični povratak

Bljesak inspiracije iznjedrio je EP ‘Skroz OK’ i Nežni Dalibor nas podsjetio da postoji i da je spreman za nastavljanje odličnog niza za koji se činilo da je stao s albumom ‘U slojevima’, koji je, usput rečeno, bio jedan od najboljih regionalnih albuma te 2017. godine.

Nežni Dalibor ‘Skroz OK’

Faktografski bi trebalo još spomenuti pjesmu „Ne mislim“ koju je ova beogradska grupa objavila u veljači 2019. i koja je možda tada trebala biti početak jednog novog ciklusa koji se nije dogodio. Možda bi se i dogodio da 2020. nije ucrtala sasvim novi tijek događanja.

Taj novi tijek događanja ispisao je pred kraj 2021. i novo poglavlje Nežnog Dalibora, koji je, da uputimo one koji možda ne znaju, imaginarni transcendentni svemirski putnik poput bračkog Valentina Boškovića, koji se na svoje svemirsko putovanje uputio nešto ranije, a oni ‘koji su na vezi s njim’ su: Ivica Marković (vokal i gitara), Dragan Jovanović (bubnjevi), Ljubomir Vučković (bas gitara) i Davor Sopić (gitara, synth). Pravilno je prepoznato da su četiri nove pjesme kao četiri nova temata dovoljni za novo izdanje i da čine zaokruženu cjelinu kojoj ne pripada spomenuta „Ne mislim“, pjesma nastala u jednom sasvim drugom vremenu i rađena za to drugo vrijeme koje je nepovratno iza svih nas.

A što se tiče ovog vremena, ima li suptilnije kritike od toga kad bend koji nas je naviknuo na nokturno ugođaje i masne premaze melankolije već s naslovom novog izdanja i njegove naslovne pjesme, koja ga i otvara, poručuje: „Skroz (sam) OK“? To je nešto što graniči s groteskom; katastrofa je velika, ali neki tupavi smiješak zaigra na rubu usana. I samo o sklopu emotivnosti i racionalnosti ponaosob ovisi hoće li se taj smiješak brzo povući i vratiti kameni zabrinuti izraz lica ili će biti samo početak nezadrživog nadirućeg grohota kroz suze.

U cijeloj ovoj situaciji u kojoj smo ‘jebeno daleko od OK’, što bi Marsellus Wallace rekao Butchu Coolidgeu u legendarnom Tarantinovom „Paklenom šundu“, Nežni Dalibor kao da pumpa novu snagu i energiju, upravo unatoč svemu.

Naslovna „Skroz OK“ svojim ironičnim tekstom u kombinaciji sa zvučnim naslijeđem Madchestera jasno iscrtava obilježja ovog turbulentnog vremena punog unutarnjih i međuljudskih konflikata. To i stih da je „gladna Afrika daleko“ odzvanja poput krhke utjehe izgovorene u trenutku zatišja dok se na obzoru nazire jureći plimni val. A taj plimni val izvrsno dočarava šestominutno riffovsko kotrljanje i ‘tumbanje’, nešto po čemu je Nežni Dalibor odavno poznat. Katarzu, dakle, donosi već sam početak.

Potom dolazi „Ne prekidam“, pjesma koja u cijeloj karijeri Nežnog Dalibora možda najviše ulazi u zvučni prostor koji bi lako pripisali Radioheadu – tako sjetna, tako hladno-vruća – kao da je iz nje isisan sav život, ali ona i dalje životno pulsira na neki svoj neobjašnjiv način.

Slijedi „Ova voda“ koja otpusti ogromnu količinu (zvučne) agresije prije nego li uđe u svoju kratku i jasnu poruku kroz minimalizam svojih stihova, no ono što se uistinu čeka jest ‘kraljevski drive’ za kraj i on nipošto ne izostaje. Donosi ga posljednja „Nije do nas“ koja s apologetskim stihovima u kombinaciji s razuzdanim ritmom vodi u finalnu katarzu. Jest da se nakon toga zažali što EP završi, a nije da je baš nešto pretjerano kratak, jer tih dvadeset minuta je nekima drugima dovoljno da novi materijal nazovu albumom, ali ne i Nežni Dalibor čija se kompleksna priča očigledno guta u dahu i pobuđuje ‘daj još’ osjećaj.

Skroz OK? Itekako.

Ocjena: 9/10

(Pop Depresija / Kišobran, 2021.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X