Niko Potočnjak: Strano tržište je surovije, ne prašta pogreške i samozavaravanja

Seven That Spells su u misiji punjenja Velikog pogona Tvornice kulture, koncert je na rasporedu večeras, a Niko Potočnjak, alfa i omega benda podijelio je s nama svoje percepcije i stavove.

Niko Potočnjak / Seven That Spells (Foto: Nemanja Đorđević)
Niko Potočnjak / Seven That Spells (Foto: Nemanja Đorđević)

Po onoj staroj priči da se veliki bend postaje onda kad se odluči prestati biti mali bend, u slučaju domaćeg terena i Seven That Spells to će se odigrati ovog petka jer ste odlučili svirati Veliki pogon Tvornice kulture. Je li to taj moment? Kako gledaš na to?

Niko Potočnjak: Pa znaš što, nije. Seveni su nekako izvan te igre i načina razmišljanja. Ne zbog nas samih i naših pogleda na svijet glazbe već zbog ograničenosti samog glazbenog smjera. Kompleksna glazba sa izvedbama od 20 minuta nema baš neke šanse na radiju i drugim medijima. Samim time otpada koncept malog velikog benda. Ono što se tu desilo je dekompresija 11 godina truda i beskompromisnosti koja je pretvorena u kvalitetnu informaciju prema medijima od strane LAA agency. Taj koncert je svakako veliki pomak za nas. Ako ništa drugo kao neki signal Zagrebu i Hrvatskoj da postojimo i da radimo opasnu glazbu.

Ili je to pitanje onoga što se na zapadu odavno podrazumijeva, a to je; moraš ljudima nešto i pružiti za ulaznicu koju plaćaju?

Niko Potočnjak: Taj način razmišljanja je uvijek bio dio svih nas u bendu. Možda zbog toga što smo, do sad, bili isključivo orijentirani na svirku vani, izvan zemlje. Tamo je tržište puno surovije i ne prašta pogreške i samozavaravanja. Uvijek sam znao naplatiti svoj trud. To mi teško ne pada jer sam ponosan na sve nas i naše rezultate. Ne zanimaju me lažna skromnost i podilaženje. Ja znam koliko mi bend vrijedi i stojim iza toga.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=vtGlGI4uYQI[/youtube]

Je li to delomično i problem kod domaće scene što puno njih nema ugrađen taj fair trade sustav, da se jedino ‘nivo’ može cijeniti, a time i prodati?

Niko Potočnjak: Da je barem tako jednostavno. Osnovni problem su haluciniranja i nerealan omjer očekivanja i uloženog truda. Tu sve uvijek puca. Svi bi instant slavu i novac. Ne samo u glazbi. Zato se zemlja raspada. A time i glazbena scena. Ako uopće tako nešto i postoji. Mišljenja sam da ne postoji. Njeguje se mediokritet umjesto izvrsnosti, generika naspram vlastitog izričaja. Ali to je preduga i nesretna tema.

Nego da se vratimo na topic, kako si došao do Blakea Fleminga, zašto njega?

Niko Potočnjak: Veliki sam fan njegovog ex benda Laddio Bolocko. Nešto smo se spojili preko Fejsa. Dugo nije bilo kontakta, ali sam shvatio da su mu Seveni ok – ono, nešto je lajkao i komentirao i to… Malo po malo smo se spojili i odlučili na suradnju. Strahovito me to veseli jer mi je on jedan od najdražih bubnjara.

Jesi li fan i The Mars Volte?

Niko Potočnjak: Ah… Pa zapravo ne, ha,ha…

Albumi „AUM“, „IO“…Fleming je u timu, kad ćete prionuti na zaokruživanje trilogije, a kad se planira objavljivanje albuma?

Niko Potočnjak: Radit ćemo ležerno i bez stresa. Ne zanima me žurba – samo krajnji rezultat. To je jedini mogući i ujedno vrlo zdrav pristup. Ne zanima me ‘name dropping’. Zanima me glazba. Dakle 2015. bi izmjenjivali rifove, te 2016. snimali. Album će biti objavljen ubrzo nakon izlaska iz studija.

Seven That Spells
Seven That Spells

U ovom periodu prije nego li Seveni okupiraju Tvronicu, Jastreb je bio prilično aktivan u klupskom životu Zagreba, posljednji koncert je čak bio i solo… Što se događa na tom planu, u kojoj si misiji?

Niko Potočnjak: Eksperimentiram sa hrpom opreme. Zbog toga mi je Jastreb super i vrlo koristan. Uskoro ćemo snimati i novi album te možda stignem završiti svoj prvi solo album. Uvijek se roka. Nema stajanja!!!

Vjerujem da ti poseban izazov čini i posljednji projekt Otrovna Kristina… Resurection of Balkan rock by Niko Potočnjak & co. Gdje je stao Balkan rock, odakle ste ga počeli zidati?

Niko Potočnjak: Tko je to Otrovna Kristina?

Je li to najskliskiji teren na kojem se može naći bend s ovih prostora, jer tu nema sredine, tu se igra na sve ili ništa?

Niko Potočnjak: Ne znam.

I kao posljednje, na koliko decibela planiraju Seveni rokat u Tvornici?

Niko Potočnjak: Neće biti životinjski kao prije. Puno je ljudi na pozornici i glazba je dinamična. Šteta bi to bilo uništiti ha, ha, ha. Bit će sve taman kako treba. Moćno putovanje prema otvaranju vrata moći.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X