Nina nije razočarala: na Eurosong ide nepamtljiva i staromodna pjesma

‘Nebo’ je tipična demodirana polubalada Nine Badrić, koja iz nekog razloga ide na Eurosong u Baku.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=-z0Q9DZo0q8[/youtube]Nije kriva Nina, ona je onakva kakva je uvijek i bila. Krivi su oni koji su je pozvali, oni koji do dana današnjeg nisu shvatili što prolazi na Eurosongu, oni koji godinama kaskaju za svim mogućim trendovima u svijetu beznačajnog europskog estradnog popa.

Izbor Nine Badrić za predstavnicu na Eurosongu samo je jedan od mnogih minijaturnih pokazatelja koliko je HRT zakržljala institucija, kulturološki mastodont zamrznut u vlastitom prostoru i vremenu. Njihov ziheraški pristup manifestaciji koja već odavno nije stvar međueuropskog prestiža već isključivo još jedan poligon za turističku zaradu, ustvari je sasvim očekivan. Zašto poznavati kretanja na domaćoj sceni, kad je dovoljno pročitati naslove o vjenčanjima, razvodima i preljubima, pa znati tko je vladarica scene. Badrićkina medijski napuhana i dobrim dijelom izmišljena umjetnička vrijednost može biti relevantna samo onima kojima je idealan termin za jedinu urbanu glazbenu emisiju u jedan sat ujutro.

Nina Badrić nije ni teoretski materijal kakvog traži kičasti Eurosong. Od Nine, pjevačice koja godinama svoje albume produkcijski siluje kako bi zvučali što „svjetskije“, nije se moglo očekivati ništa drugo doli staromodna polubalada, autorski nedorasla i aranžmanski demodirana.

„Nebo“ je upravo takav pokušaj. Patetična ljubavna tužaljka, preteška za strane uši željne jednokratnog poletnog estradnog hitića, komponirana i strukturirana po šabloni koja neumitno završava predvidljivim krešendom pratećih vokala. Subotnji nastup na HTV-u, za koji ne bismo stavili ruku u vatru da pjevano uživo, pokazao je i da Nina živi u zabludi da je majstorica u prenošenju emocija.

Pa ako je Nina u „Nebu“ tekstom, aranžmanima i emocijama otišla u nedozvoljeni minus, što joj još preostaje u misiji osvajanja publike u Bakuu? Scenska karizma? Ma, dajte molim vas, ostanimo ozbiljni… No, ništa zato. Već smo jednom na ovom mjestu zaključili da HRT-u vjerojatno nije ni stalo do pobjede. Stoga, naprijed Nina!

Zadnje od Komentar

Idi na Vrh
X