NLV ‘NLV’ – prvijenac za pamćenje

Pred sam kraj godine dobili smo još jednog jakog kandidata za predstojeća pobrojavanja najboljih izdanja ‘šesnaeste’ – bend s ‘najnemaštovitijim’ imenom na hrvatskoj sceni svojim je, podjednako nemaštovito nazvanim prvijencem, ne samo ispunio, već i daleko premašio očekivanja nametnuta hvaljenim EP-jem ‘…and who are you?’.

NLV

Čim su se pojavili, Nikol Ćaćić, Luku Šipetić i Vedran Grubić brže-bolje su se ugurali među kantautore stasale na raznim „začaranim Močvarama“ i „Bistroima na rubu šume“ pa „NLV“ možemo smatrati albumom kojim su to akustičarsko društvance jednostavno prerasli.

U ovih 10 pjesama električne gitare zastupljene su koliko i njihove „ištekane“ starije sestre, aranžmani više nisu ogoljeni i minimalistički, a ritam-sekcija blago hermetičnim je baladama pridodala „malo mesa“ i učinila ih mnogo univerzalnijima i prihvatljivijima širem publikumu. Prva među jednakima svakako je Nikol koja posjeduje vokal kakav se sreće jednom u generaciji i smješta je u društvo izvođača poput Feist, nesretnog Jeffa Buckleyja ili Grace Slick s čijim Jefferson Airplaneom i glazbeno dijele dosta sličnosti.

Iako bi je vrijedilo poslušati i kada bi pjevala potpuno sama, bez ikakve instrumentalne pratnje, njezin glas ni na trenutak ne postaje važniji ili istureniji od benda, već je uvijek samo jedna od boja u snolikom pejzažu sastavljenom od domaćeg i stranog folka, psihodelije mitskog Haight-Ashburyja, lo-fi rocka Mazzy Stara te popa u chamber i noir varijantama.

Na domaćem terenu najbliži su im srodnici talentirani i zasad još nepotvrđeni Dubrovčani Izae iako su skladbe pulske trojke daleko prohodnije i popističnije. „NLV“ sadrži nekoliko iznimno radiofoničnih brojeva koji bi, da ih izvode Englezi ili Ameri, zavidnu minutažu dobili i na tragikomično formatiranim hrvatskim postajama, usprkos stihovima, skoro bez iznimke pronađenim na „krivoj“ strani ljubavi.

Pjesme poput „Bitter“, „Pain“, pa čak i odjavna „My Funeral“, međutim, imaju vrlo lijepu, poletnu melodiju i fino posložena višeglasja koja bi bez većih problema uspostavila ravnotežu i s najtmurnijom poetikom. U vrlo ujednačenom materijalu za nijansu ipak odskaču „Look Around You“, s jazziranim uvodom koji na refrenu postaje pravo pop savršenstvo, etno elementi u „Not Dark Yet“ te efektno ubacivanje duhača u „Wake Up (Lies)“, mada moram priznati kako je vrlo lako moguće da ću kroz kojih tjedan ili dva svojim favoritima proglasiti neke potpune druge stvari.

U nekom normalnijem vremenu i prostoru, ovaj bi materijal bio dovoljna garancija da će Nikol, Luka i Vedran uskoro postati popularan i tržišno uspješan bend. Na žalost, pjevanje na engleskom vjerojatno će ih zadržati na sigurnoj udaljenosti od radijskih postaja i mainstream medija, ali nekako se ipak nadam kako će upravo oni, nakon Lovely Quinces i Jonathana, biti sljedeća iznimka u tom pravilu.

Ocjena: 9/10

(Samizdat, 2016.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X