Noel Akchote ‘Bhangra Jazz’ – geg rock s jazzom

Zvuk električne gitare francuskog gitarista Noëla Akchotéa već je preko dvadesetak godina trademark europskog zvuka, neovisno volite li staru ili novu glazbu; dosta je da naginjete čisto i precizno odsviranom modernom jazzu ili, barem, improvisedu. Ovaj je kulturni pregaoc tijekom studenog na digitalni download ponudio sve svoje albume objavljivane kod malih nakladnika, uključujući i najnoviji, peterostruki disk solo-projekta Bhangra Jazz…

Noel Akchote 'Bhangra Jazz'

Autor kojeg smo već ljetos predstavili diskom „Acid Rain“, ima biografiju za prste polizati. Počinje od gaže s Chetom Bakerom, još u drugom razredu gimnazije, dok mu se klavirist Bojan Z očituje kao neizreciv dužnik za prve godine provedene u Parizu. Osamdesete su, naime, proveli svirajući u duetu. Jednom nogom bijahu i u svemu onome što je iz sedamdesetih sedimentiralo u osamdesete, bila to harmolodija, punk ili kakva eksperimentala, s tom razlikom da je Akchoté, međutim, sve to i snimio.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=VzNKtO7SQt4[/youtube]

Devedesete je dočekao kao nositelj umjetničke serije pri audiofilskoj ediciji Winter & Winter, koja je notu povijesne osviještenosti u muzikologiji postavila na novi pijedestal. Američki pandan (u firmi!) bio mu je klavirist Uri Caine koji do danas istražuje džepove suvremenosti u opusu kanonskih majstora klasike, baroka, romantizma i moderne; Akchoté je dobio otvorene ruke nižući albume u rasponu od tributea (Sharrock, Coleman, čak i Kylie Minogue) do primijenjene (glazbu za bordele, i.o.).

Na „Lust Corneru“ iz 1998. godine, garniranom foto-albumom Nobuyoshija Arakija, ulazi i u intimistički diskurs sa skladateljem Johnom Zornom, na čiji je rukopis Coleman ostavio znatni pečat. Taj je japanski fotograf snimio seriju portreta svoje supruge, protkanih fetišizmom i sadomazohizmom, dok je sam Akchoté crvenu liniju proveo u duetima sa Zornovim omiljenim gitaristima, Marcom Ribotom i Eugeneom Chadbourneom.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=BrlhEMBw06I[/youtube]

Dvije je godine ranije snimio i duet s Derekom Baileyem, „Close to the Kitchen“, a ovaj je očito imao presudan utjecaj na njegov apstraktni, pomalo i sterilni zvuk gitare. Posljednji niz albuma, „Bhangra Jazz“, nadahnutih klasičnom glazbom indijskog potkontinenta, snima i producira samostalno u kućnom studiju. Prema slijedu albuma objavljenih na stranici za download, opet možemo pratiti ironično britki humor ovog Francuza koji je svoj bizarni štih ovaj put usmjerio prema fusionu. Očito je da su s Bhangra jazz edicijom, na fanovsko-filozofskoj meti što bolywoodski spektakli, a što albumi Milesa Davisa kojima je carevao John McLaughlin. Jest da Akchoté nema tu karizmu da sve što dotakne pretvara u zlato, poput njegovog brata Sebastiana iz grupe Ed Banger, ali ima tu sklonost francuskog intelektualca da Rodinovu skulpturu pokuša staviti u trenutak kada će ispustiti Mona Lisin osmijeh. Ovi albumi svakako jesu za zahtjevnije slušatelje, ali samo utoliko što će vas napuniti Chadbourneovom samokritičnom vrckavošću koja je čak i intelektualizam učinila šarmantnim.

Ocjena: 9/10

(Bandcamp, 2013/14.)

Vid Jeraj svake nedjelje od 22 sata uređuje i vodi emisiju Slušna obmana na Radiju 808.

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X