Nominacije za Oscar 2016. – Najneizvjesnija trka posljednjih godina

Objavljeni su naslovi nominirani za najprestižniju filmsku nagradu na svijetu. Ovu godinu pamtit ćemo najviše po činjenici kako nema izrazitih favorita u glavnim kategorijama, pa svi koji predviđaju ishode trenutno podjednako tapkaju u mraku i čekaju da se stvari počnu iscrtavati na dodjelama takozvanih cehovskih nagrada, jer prva velika održana dodjela, ona Zlatnih globusa, tek je još više zamutila vodu.

Nominacije za Oscara 2016
Nominacije za Oscara 2016

Ove godine imamo osam nominiranih u glavnoj kategoriji, onoj najboljega filma. Suprotno očekivanjima dogodilo se da je “Brooklyn” Johna Crowleya izgurao snažnijeg kandidata među povijesnim dramama, “Carol” iskusnijega Todda Haynesa, ali ostatak igrača je ovdje očekivan. Zlatni globusi u kategorijama najboljeg filma otišli su “The Revenantu” za dramu i “The Martianu” za komediju. “Marsovac” naravno nija nikakva komedija i samo mu je muljanje s kategorijama donijelo važne nagrade na Globusima. Više se vjerovalo da bi Akademija mogla napokon nagraditi Ridleya Scotta za režiju nego za film, ali čak je i u toj kategoriji Scott ostao bez nominacije.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=15syDwC000k[/youtube]

Na Zlatnim globusima mogli su mirna srca nagraditi Inárrituov film, jer je na njihovoj fešti lani “Birdman” izgubio od Richarda Linklatera s “Boyhood” i Wesa Andersona s “Grand Budapest Hotel”. Teško je zamislivo da bi Akademija dvije godine zaredom nagradila njegov film, tom čašću mogu se pohvaliti tek dva redatelja u povijesti John Ford i Joseph L. Mankiewicz, posljednji put prije 65 godina. Budući da “Bridge of Spies” Stevena Spielberga također nije nominiran u kategoriji najbolje režije, preostaju nam “Mad Max”, “The Room”, “The Big Short” i “Spotlight”.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=E_Ci-pAL4eE[/youtube]

Od navedenih najmanje šanse ima “The Room”, premalen je to i previše indie film za najveće nagrade, i tražit će svoju šansu u kategoriji najbolje glumice s Brie Larson i najboljeg adaptiranog scenarija. “Mad Max” je možda pak prevelik blockbuster, iako uopće nije nezamislivo, a ni nepoželjno, da se dogodi neki kasni zaokret i da upravo ova postapokaliptična jurnjava završi na pobjedničkim postoljima. Uostalom, po broju nominacija je ispred njega tek “The Revenant”. “The Big Short”, ležerno režiran film o financijskom krahu u prošlom desetljeću dosta je kasno ušao u utrku, ali mogao bi pomrsiti račune “Spotlightu”, koji u ovoj ranoj i nejasnoj fazi drhtavo drži ulogu favorita na osnovi brojnih ranih dodjela nagrada. Ali sjetimo se da je lani u toj fazi sve osvajao “Boyhood”, da bi velike cehovske nagrade i Oscari završili kod “Birdmana”.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=hEJnMQG9ev8[/youtube]

Redateljske nagrade najčešće završavaju kod onoga koji je režirao najbolji film. Ako su “The Big Short” i “Spotlight” trenutno nekakvi favoriti (iako su oba bili veliki gubitnici na Globusima), ove godine nije nezamislivo da dođe do cijepanja dvaju nagrada, prvenstveno zato što su njihovi dosadašnji filmovi komedije s Willom Farrellom, odnosno melodrama s Adamom Sandlerom, što ne spada u nešto pokriveno ukusom prosječnog glasača Akademije. Stoga je postojala mogućnost da nagrada završi kod mnogo puta nominiranoga Ridleyja Scotta (čiji je “Gladijator” odnio nagradu za najbolji film, ali je Scott
redateljski kipić izgubio od Soderbergha s “Trafficom”). Budući da je Scott ostao bez nominacije, podjela bi se mogla dogoditi sa legendarnim Georgeom Millerom. Ako ne, onda je i tu nekakav favorit trenutno Tom McCarthy. Dalje>>

Zadnje od Tema

Idi na Vrh
X