Novo Booksino izdanje – antologija ‘Polarni krug’

Ovogodišnja Booksina Revija malih književnosti u fokus je stavila književnost Polarnog kruga. Knjiga je dostupna za besplatno preuzimanje.

‘Polarni krug’

Revija malih književnosti književni je festival kojem je od 2005. godine, kada je pokrenut, cilj predstaviti književnice i književnike koji do sad nisu prevođeni i objavljivani u Hrvatskoj, dok su u svojim zemljama itekako poznati, cijenjeni i nagrađivani.

Ove se godine, s obzirom na situaciju s koronavirusom, festival u potpunosti održao online, i to na portalu Booksa.hr, gdje su objavljeni književni tekstovi i intervjui s piscima i spisateljicama koje ove godine Booksa predstavlja u antologiji „Polarni krug“. Osim toga, kao popratni program 18. Human Rights Film Festivala, održan je Zoom razgovor s norveško-saamskim piscem Sigbjørnom Skådenom.

U sklopu Revije malih književnosti, kao i svake godine, objavljena je i antologija, ovoga puta naslovljena jednostavno – „Polarni krug“. Antologija predstavlja sljedeće autore i autorice: norveško-saamskog pisca Sigbjørna Skådena, saamsko-švedsku pjesnikinju Linneu Axelsson, pisca iz plemena Dogrib Tłı̨chǫ Richarda Van Campa, saamsku pjesnikinju Inger-Mari Aikio, saamsko-švedsku spisateljicu i novinarku Elin Annu Labba i saamsku pjesnikinju i umjetnicu Synnøve Persen.

Riječima umjetničke direktorice Revije malih književnosti i urednice antologije „Polarni krug“ Miljenke Buljević: “Htjeli smo predstaviti književnice i književnike koji pripadaju starosjedilačkim narodima krajnjeg sjevera što su kroz svoju povijest prošli različite oblike opresije: od kolonizacije, nasilne asimilacije, političke, jezične i kulturne marginalizacije do oduzimanja zemlje, krojenja granica i iskorištavanja prirodnih bogatstava. Geografski prostor Arktika, kao i šireg Polarnog kruga pod povećalom je zbog sve ozbiljnijih posljedica globalnih klimatskih promjena koje u paketu s globalnim korporativnim interesima sve brže otapaju ledenjake i cijelom svijetu prijete katastrofom. Dakle, namjera je bila čuti što o svijetu danas misle i pišu oni koji baštine taj dio planete i čiji su identitet i kultura tradicionalno obilježeni upravo zapadnom pohlepom koja je cijeli svijet dovela u nezavidan položaj. (…) Iako su tekstovi tematski vezani uz autohtoni kulturno-povijesni kontekst predstavljenih autora, oni nisu niti reprezentativni niti folklorni. Njihova književnost nije egzotična, ona je punokrvna. Ovi međunarodno prepoznati autori i autorice ovjenčani nekim od najznačajnijih književnih nagrada grade jedinstvene književne svjetove izuzetnog senzibiliteta čiji jezik istražuje granice suvremenosti koristeći različite književne postupke.”

Knjiga je dostupna za besplatno preuzimanje na ovom linku.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X