O žderanju, spavanju i pravljenju djece – Ante Perković u 3. epizodi ‘Cijankalij §218’ Montažstoja

“Na svijetu jedino nisu varke: Žderanje, spavanje i pravljenje djece!” Opravdava li glad očajničke poteze? Mogu li oni koji skapavaju od gladi biti moralni? Što kada moralno nije dopušteno po zakonu? Što kada je nepravda upisana u zakon? Je li pobačaj sramota? Ubojstvo? Ili je legitiman čin unatoč zakonskoj zabrani? – sve u trećoj epizodi drame ‘Cijankalij §218’ Montažstroja.

Montažstroj - Cijankalij parafrag 218
Montažstroj – Cijankalij parafrag 218

Umjetnički kolektiv MONTAЖ$TROJ predstavlja treću epizodu drame CIJANKALIJ §218. Drama je obrađena kao zvučna rekonstrukcija u 8 epizoda. Do sada objavljene epizode možete pronaći na web stranici cijankalij.montazstroj.hr. Radnja drame odvija se u Berlinu, 1929. godine. Na snazi je zakonska zabrana pobačaja…

Ante Perković tijekom rada na drami 'Cijankalij §218'
Ante Perković tijekom rada na drami ‘Cijankalij §218’

U trećoj epizodi poslušajte: Za vrijeme štrajka, nezaposleni radnici u kuhinji Majke Fent (Daria Lorenci Flatz) dijele posljednje komade kruha. Hete (Tihana Lazović) kaže svojoj majci da je ostala bez posla, ali joj ne priznaje da je trudna. Družinu iznenadi dolazak radnika Paula (Adrian Pezdirc) i Maxa (Dado Ćosić), koji donose obilnu količinu hrane. Stanari ubrzo shvate da su Paul i Max provalili u radničku kantinu…

Ante Perković tijekom rada na drami 'Cijankalij §218'
Ante Perković tijekom rada na drami ‘Cijankalij §218’

Na web stranici cijankalij.montazstroj.hr se, osim zvučne rekonstrukcije, nalaze i brojni video materijali, kao i povijesne bilješke o kontekstu nastanka same drame. U bilješkama možete saznati koliko je komad “Cijankalij §218” bio provokativan za protivnike pobačaja u Njemačkoj i Poljskoj te kakve su bile njihove reakcije na izvedbama predstave 1930. godine.

U projektu “Cijankalij §218” glasove za reproduktivna prava žena dali su: Daria Lorenci Flatz, Tihana Lazović, Adrian Pezdirc, Sven Jakir, Ante Perković (†), Dado Ćosić, Suzana Nikolić, Goran Grgić, Nina Violić, Vilim Matula, Bojan Navojec, Lukrecija Tudor, Urša Raukar i Ivana Dragičević. Autorski tim projekta čine Borut Šeparović, Konrad Mulvaj, Nataša Mihoci i Ante Perković (†).

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X