Od 43 milijarde dolara prihoda u glazbenoj industriji, u 2017. godini, glazbenicima tek 12%

Kao, uostalom, i u filmskoj, streaming platforme postale su normativ i u glazbenoj industriji. Pretplata na streaming platforme debelo je nadišla bilo kakvu fizičku prodaju CD-ova i u jednom je trenutku, primjerice Spotify, na tržištu vrijedio više nego glazbena industrija u cijelini.

Ulični glazbenici u Pragu (izvor: Wikipedia)

Takve su tektonske promjene u načinu konzumiranja glazbe posljedično dovele i do različite raspodjele kolača zarade, pa su tako, recimo, današnjim glazbenicima, ustvari turneje glavni izvor prihoda. Prema ekstenzivnom izvješću Citigroupa, multinacionalne investicijske banke, od ukupno 43 milijarde dolara prihoda u 2017. godini, tek 12% iznosa otišlo je na ruke glazbenika. Otprilike, riječ je o nekih 5 milijardi dolara.

Kome ide ostatak novca? Prema izvješću, dobra porcija zarade, odlazi posrednicima – dakle, zaposlenima na različitim distribucijskim platformama, AM/FM radijima, online platformama i jasno, diskografskim kućama.

No iako se 12% čini kao provizijska mizerija, ustvari je riječ o povećanju direktnog financijskog priliva glazbenicima jer je, primjerice, 2000. godine, ta brojka bila na zaista jadnih 7%. Citigroup je u izvješće uključio i tri različite strategije kojom bi se ova disproporcionalna podjela zarade prearanžirala u korist glazbenika.

Sve tri ustvari zazivaju nekakvu konsolidaciju različitih aktera unutar industrije. Prva je tzv. “vertikalna integracija” (intenzivna suradnja različitih koncertnih promocija poput Live Nationa s distribucijskim platformama poput Spotifya), “horizontalna integracija” (stapnje i integracija različitih streaming platformi) i “organska vertikalna integracija” koja, u načelu, poziva streaming platforme da preuzmu mjesto tradicionalno rezervirano za diskografske kuće.

Čitavo izvješće Citigroupa možete pročitati na ovom linku.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X