Od glazbene industrije se traži da ukine oznaku ‘urbana glazba’ i zamijeni oznakom ‘crna glazba’

Dok u našim krajevima naziv ‘urbana glazba’ ima jednu konotaciju, na zapadu ona ima potpuno drugačiju i u njoj se danas prepoznaje strukturni i sistematski rasizam.

Republic Records je već ukinuo termin ‘urbana glazba’

Otvoreno pismo potpisano od strane rukovoditelja glazbene industrije i upućeno voditeljima izdavačkih kuća izdalo je niz zahtjeva u cilju borbe protiv rasizma u industriji, uključujući svršetak upotrebe riječi “urban” za opis i kategorizaciju glazbe.

Pismo od 9. lipnja potpisuju Crna glazbena koalicija (Black Music Coalition), The Show Must Be Paused UK, kao i ljudi iz Warnera, Universala, Atlantica, Columbije, Sonyja i Ministry of Sounda. Zahtjev je došao ubrzo nakon što je u cijelom svijetu pokret Black Lives Matter prosvjedovao protiv ubojstva Georgea Floyda od strane policije Minneapolisa.

Potpisnici pisma koji su glazbenu industriju pozvall na obustavau rada i koja se dogodila 2. lipnja u znak solidarnosti s pokretom Black Lives Matter, sada traže od labela da se obavežu na nove akcije.

“Glazbena industrija već je dugi niz godina dovoljno profitirala od bogate i raznolike crne kulture, ali općenito, smatramo da nije uspjela priznati strukturalni i sustavni rasizam koji utječe na istu crnu zajednicu i tako učinkovito, uživa u ritmu i zanemaruje blues”, navodi se u pismu i nastavlja dalje: Vaša nedavna javna  podrška bila je uspješna i cijenimo je, ali sada želimo potaknuti opipljive promjene dajući snagu toj iskazanoj podršci.”

Potpisnici su u otvorenom pismu uputili pet zahtjeva: obavezni antirasistički trening i obuka za sve osoblje koje nije tamnoputo, izdvajanje određenog iznosa novca svake godine za podršku crnačkim organizacijama i projektima, mogućnosti razvoja karijere za crno osoblje i rješavanje nedostatka crnoga osoblja na rukovodećim pozicijama, zamijena izraza ‘urbana glazba’ s ‘crna glazba’, i uspostavu radne skupinu koja će pregledavati raznolikost i ciljeve jednakosti tvrtke.

Nazive ‘urbana glazba’ su iz svojih kataloga već maknuli Republic Records i Milk & Honey uz obrazloženje: “Nećemo više upotrebljavati izraz, jer smatramo da je to važan korak naprijed i da je to zastarjela riječ, kojoj u 2020. nema mjesta.”

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X