Odlasci na koncerte mogu produljiti vaš život do 10 godina, pokazalo novo istraživanje

Rezultati nove studije otkrivaju da odlasci na koncert zapravo mogu pomoći da živite dulje.

  • 571
    Shares
12. INmusic festival (Foto: Vedran Metelko)
INmusic festival (Foto: Vedran Metelko)

Istraživanje koje su proveli 02 i Patrick Fagan, stručnjak za bihevioralnu znanost i profesor na sveučilištu Goldsmith, iznijelo je, na kraju, iznenađujuće rezultate.

Prema istraživanju, izlaganje koncertu tek 20 minuta može povećati osjećaj blagostanja za čak 21%. Istraživanje je pokazalo i izravnu povezanost između blagostanja kao kategorije prema kojoj ste zdravi, sigurni i sretni i povećanja životnog vijeka za devet godina, zaključka da izloženost glazbi pomaže da živite dulje.

Psihometrijsko testiranje kojima su podvrgnuti ispitanici pokazalo je da se onim ispitanicima koji su bili izloženi nekoj vrsti koncerta samopouzdanje nakon koncerta podiglo za 25%, osjećaj bliskosti s drugima također za 25% dok su se mape mentalne stimulacije zažarile za visokih 75%.

Studija je pokazala i da oni koji odlaze na koncerte bar jedanput u dva tjedna najvjerojatnije održavaju “sreću, zadovoljstvo, produktivnost i samopoštovanje na najvišoj razini”.

Govoreći o rezultatima studije, Fagan se osvrnuo na “duboki” utjecaj koji koncerti imaju na ljudsko iskustvo općenito.

“Naša su istraživanja jasno pokazala da odlasci na koncerte stimuliraju vaše zdravlje, sreću i osjećaj blagostanja. Ključno je da koncerte posjećujete bar jednom u periodu od dva tjedna, a ako je moguće i češće. Kombinirajući sva naša istraživanja s istraživanjima 02 dolazimo do recepta koji bi vaš život mogao produljiti za vremenski period od godine do čak jednog desetljeća.”

  • 571
    Shares

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X