‘Odlučio sam postati gitarist onog dana kada je Jimi Hendrix umro’

Joe Satriani jedan je od gitarskih bogova i živuća legenda poznata po skromnosti na riječima, ali i razvratu kada se radi o trzanju žica gitare Ibanez i masaži njezinoga vrata. Po objavi novog studijskog albuma, ‘Unstoppable Momentum’ i svjetske turneje koja započinje u Istanbulu sredinom svibnja, Satriani nam se vraća nakon sedam godina.

Joe Satriani

22. svibnja 2013., kada će Morrissey i Novak Đoković puhati rođendanske svjećice, Satriani i tročlani mu bend nastupaju pred zagrebačkom publikom u Tvornici kulture gdje će predstaviti nove rifove, ali i vratiti kazalje na satu starim dionicama zbog kojih je upisan u gitarske antologije i leksikone. Satcha nismo uspjeli uhvatiti i čuti, pa smo pribjegli metodi dopisivanja gdje je njegova šturost na riječima dodatno pojačana kada ih je ‘Profesor’ trebao natipkati.

Joe, kako razgovaramo (odnosno, tipkamo se) po prvi put, voljeli bismo te pitati kada je u tvom životu došlo do trenutka spoznaje  da želiš biti gitarist i život posvetiti tom magičnom instrumentu?

Joe Satriani: Odlučio sam postati gitarist onog dana kada je Jimi Hendrix umro.

Dakle, dana kada je jedna gitaristička legenda otišla, počela se rađati nova. U kojem si trenutku shvatio da si i sam postao legenda i jedan od vodećih gitarista u svijetu?

Joe Satriani: Iskreno, ne gledam tako na sebe. Moj je poziv bio postati dobrim glazbenikom i pisati odličnu glazbu.

Novi studijski album „Unstoppable Momentum“ popratit će promotivna turneja koju započinješ u Istanbulu. Možeš li nam reći zašto je baš taj grad odabran za početak turneje?

Joe Satriani: Istanbul je djelovao kao najbolje mjesto za početak turneje jer se radi o prekrasnom gradu kojeg bismo htjeli upoznati malo bolje.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=6yvIkbStKSw[/youtube]

No, nije to puka slučajnost jer si u prošlosti pokazivao blagonaklonost prema prekrasnoj Turskoj tako da si na albumu „Professor Satchafunkilus and the Musterion of Rock“ dvije pjesme posvetio turskom pjesniku Aşıku Veyselu Şatıroğlu.

Joe Satriani: Tako je. Razlog tome je što je glazba Aşıka Veysela  nevjerojatna.

Inspirira li te turska glazba? Koja turska regija ponajviše?

Joe Satriani: Naravno. Narodna glazba Anatolije vrlo je inspirativna.

Nakon šest godina se ponovno vraćaš u Hrvatsku i moramo pitati koga nam sa sobom dovodiš na pozornicu?

Joe Satriani: Ovoga puta dovodim Mikea Keneallya na klavijaturama, Bryana Bellera na basu i Marca Minnemana na bubnjevima.

Čega se posebno sjećaš s prethodne turneje i nastupa u Hrvatskoj?

Joe Satriani: Sjećam se da smo upoznali divne, gostoljubive ljude koji su nas odveli na selo, svoju farmu i počastili na nevjerojatno dobrom večerom, a onda smo pili domaću medenu rakiju (medicu, op.a.) zbog koje je koncert te večeri bio fantastičan.

Vratimo se malo albumu „Unstoppable Momentum“. Po čemu se novo studijsko izdanje razlikuje od prijašnjih albuma i koji je bio koncept kojeg si se držao tijekom njegovog procesa stvaranja?

Joe Satriani: Htio sam snimiti album ekspresivniji od prijašnjih izdanja i pomicao sam vlastite granice da vidim koliko mogu biti više melodičan, ali istovremeno i neobuzdan.

Prve kritike prije samog izlaska albuma navodile su da se radi o dosad najfuturističkijem albumu. U kojem si smislu postigao futurističku dimenziju?

Joe Satriani: Vjerojatno u pogledu dalje i razmišljanju o tome što bih ja želio čuti i vidjeti na ovome svijetu.

Album će popratiti i knjiga tvojih skica i ilustracija kao jedan osobniji dodatak klasičnom formatu, što će oduševiti obožavatelje.

Joe Satriani: Smatrao sam da je pravo vrijeme da se i taj dio mog umjetničkog života podijeli s obožavateljima. Pored same glazbe, crtanje predstavlja moj umjetnički pristup životu. Dalje>>

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X