Odricanje od Eurosonga – konačan poraz hrvatske estrade

Pa da, nakon totalne blamaže sa slanjem klape na najveći svjetski festival kiča, nečastan bijeg je očito jedini logičan korak…

Eurosong logo

Da jedno, dragi HRT, bude jasno – nismo nasjeli! Plaćamo ti sramotno visoku pretplatu za održavanje tog nepokretnog mastodonta na Prisavlju, da bi nas sad još smatrao i budalama. Kriza je, je li? To si shvatio sad, nakon samo dvije tisuće i kusur godina neprekinute krize na ovim prostorima. Dobro ti jutro, Kolumbo! Što god ti, neinformirani  HRT-u, mislio o Eurosongu, to je i dalje gledan festival. Iznimno gledan. Lijepo ti je jučer Urličićka rekla – svi se ti troškovi vrlo elegantno pokriju marketingom.

Ali ti se ne bi sramotio više, to je. Konačno si shvatio da skladatelji koje si smatrao jedinima kompetentnima već godinama samo pokušavaju nadmašiti “Željo moja”. Da su zapeli u vremenu, da su desetljećima u raskoraku s modernim shvaćanjem kičastog popa. Da su ti stručna tijela i cijenjeni žiri glazbeni analfabeti, okoštali u svojim vizijama strofa-refren-strofa.

Shvatio si konačno da nemaš hrabrosti, da si daleko od toga da eksperimentiraš, da pokažeš muda i imaginaciju. Da nema šanse da se boriš sa zemljama koje mrtvo-hladno na Eurosong šalju transvestite, pjevačice s bradama, deklarirane homoseksualce, Ramba Amaduesa, Laku, hip-hopere, bogohulne metalce, pa čak i ljude s talentom. Ne, ti si ustrajao u tome da promoviraš našu obalu, predivne plaže i plodne ravnice. Ustrajao si u dosadi, neinventivnosti i pjevačicama čiji je doseg na pola pjesme skratiti haljinu. Pa si slao nepamtljive pjesme, pa si inzistirao na hrvatskom jeziku, pa si slao pjevačice bez imalo sluha, zvijezde bez pokrića. Promovirao si ono što se po Europi promovirati ne da. Pa si, jebote, lani poslao klapu!

A nije da, preskupi naš HRT-u, nisi imao priliku dokazati da si dorastao zadatku. Imao si na dlanu Kawasaki 3P, imao si Valungare, imao si dovoljno prostora da nas predstaviš kao opuštenu, otkačenu i maštovitu glazbenu naciju. Ali da, ti ono nemaš ni muda niti hrabrosti. To je. Bolje onda odustati i okriviti krizu. Odustali su i Slovaci, poznata eurosongovska velesila, pa što ne bi i mi.

Ali, ono, nije da nisi u pravu. Dok nam je estrada valjala, bilo je i kakvih-takvih uspjeha. Sad ne valja, pa nam ni predstavnik ne može bit bolji. A tko je tome kriv? Ah da, pa ti beskorisni HRT-u. Ti javna televizijo, koja si u svom programu zatrla svaki trag suvislih glazbenih emisija, koja vrtiš spotove u atraktivnom terminu nakon dva ujutro i koja s pola sata “Garaže” tjedno misliš da radiš ogromnu uslugu urbanoj sceni. Kakva “Ružiona”, kakav “Hit depo”, kakav pregled stranih kretanja. To je nepotrebno, je li? Odrekao si se glazbe, kao što si se odrekao i nogometa. I još koječega.

Sad si se odrekao i Eurosonga. Tvoje pravo. Nikom uslugu nisi napravio, a najmanje sebi. Samo nam nemoj prodavati priču o socijalnoj osviještenosti i prilagođavanju kriznim vremenima, vrijeđaš inteligenciju vlastitih gledatelja.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Komentar

Idi na Vrh
X