‘Oluja stoljeća’ – katastrofalan film katastrofe

Gledajući najavu filma, čovjek bi pomislio da je riječ o još jednom visokobudžetnom filmu katastrofe, no čovjek bi pogriješio…

'Oluja stoljeća'

Ako ćemo i po čemu pamtiti ljeto 2014., bit će to po groznim vremenskim prilikama, kišama i olujama koje su nam uništile sezonu, ugođaj na ljetnim festivalima i raspoloženje uopće.

U mom je rodnom gradu prije nekoliko tjedana oluja rušila stabla, otpuhivala krovove, uništavala automobile, prouzročila dva i pol milijuna kuna štete. I onda se upravo u ljeto 2014. javlja film o vremenskim prilikama mnogo neugodnijima od ovih što su nas zadesile.

Gledajući najavu filma, čovjek bi pomislio da je riječ o još jednom visokobudžetnom filmu katastrofe, no čovjek bi pogriješio. Oluja stoljeća većim je djelom više nalik onom napornom horor serijalu o paranormalnim aktivnostima, navodnom „found-footage“ materijalu u pseudodokumentarističnom stilu amaterski snimljenom iz ruke drhtavim kamerama, nego “Twisteru” ili filovima Rolanda Emmericha.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=EVg8nKNGC5E[/youtube]

No, budući da se ne koristi samo materijalom koji su snimili likovi, jasno je da je taj pristup korišten samo kako bi se u doba u kojemu je publika navikla na proizvode reality televizije manje vremena i novca trošilo na scenarij, a više na nekoliko dobro izvedenih scena specijalnih efekata, poput vatrenog tornada i havarije u zračnoj luci, koje ionako možete vidjeti i na reklamama za ovaj film redatelja Stevena Qualea. Scenarija (koji potpisuje John Swetnam), dakle, praktički ni nema. Dijalozi koji postoje su ili potpuno neuvjerljivi ili toliko ljigavi da bi bilo mnogo ugodnije da ih uopće ni nema. Iritantno forsiranje scena snimanih od likova u prvih pola sata filma, prije oluje, gledatelja dovodi do stanja bijesa koje će teško opravdati nadolazeća akcija. Likovi su redom ili nezanimljivi ili toliko odbojni da čovjek nesvjesno počne navijati za okrutnu majku prirodu u želji da ih sve otpuše sa ekrana, a do kraja filma možda će poželjeti da i njega neki tornado odnese čim dalje od kino dvorane koja pušta ovako bezvezne filmove.

Ako volite filmove katastrofe, ovo nije film za vas. Ako volite film uopće, ovo nije film za vas. Ako volite oluje, pogledajte kroz prozor. S obzirom na vremenske prigode, ne bi čudilo da je nova već na horizontu.

Ocjena: 3/10

(Broken Road Productions, New Line Cinema, Village Roadshow Pictures, 2014.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X