Omnibus film ‘Meandri’ pobjednik Parma International Music Film Festivala

Simbol heroine u rukama riječke glazbene heroine Mirande Đaković. Osvajanjem velikog Grand Prixa na Međunarodnom festivalu glazbenog filma u Parmi, Putokazi još jednom postali ambasadori Hrvatske.

Miranda Đaković s nagradom na Parma International Music Film Festivalu (Foto: promo)

Nakon što je 23. rujna omnibus film “Meandri” premijerno predstavljen u službenoj konkurenciji festivala, na svečanoj ceremoniji koja je održana 25. rujna, glavna nagrada – Zlatna ljubičica (Violetta d’oro) koja se dodjeljuje za najbolji soundtrack, pripala je skladateljici Mirandi Đaković za film “Meandri” u režiji Gee Rajić.

Riječ je o već devetom izdanju festivala kojeg organizira Parma OperArt, a čiji cilj nije samo ukazivanje publici na nedavne i važne glazbene filmove, već i podcrtavanje vrijednosti glazbene partiture kao bitnog elementa za poeziju i uspjeh samog filma. Tijekom godina festival je pokazao da pobuđuje interes publike i filmaša iz cijelog svijeta koji su za 2021. nominirali preko 150 produkcija, a 42 odabrane za natjecanje. Zlatna ljubičica (Violetta d’oro), nagrada koju stručni međunarodni žiri dodjeljuje za najbolji soundtrack te za najboljeg skladatelja filmske glazbe, ujedno je cvijet simbol Parme, ali predstavlja i ime najpoznatije ženske heroine iz opere La traviata skladatelja Giuseppea Verdija, rođenog u Parmi.

Miranda Đaković, utemeljiteljica je i pokretačka snaga legendarnih Putokaza, koji svojim jedinstvenim pristupom stvaralaštvu, na hrvatskoj glazbenoj sceni djeluju trideset i sedam godina, tijekom kojih je svoj glazbeni trag u njima ostavilo više od 500 mladih ljudi.

Kako su u programskom letku napisali selektori festivala, omnibus “Meandri” vizualni je prijevod istoimenog albuma hrvatske glazbene skupine Putokazi. Sastoji se od 14 nezavisnih glazbenih spotova, a omnibus se udaljava od tradicionalnog filmskog izraza i teži eksperimentalnom jedinstvu glazbe i slike, u pokušaju prenošenja tema poput smrti i prolazne prirode života. Bilo je to i više nego dovoljno da se film Putokaza i mlade redateljice Gee Rajić nađe u službenoj konkurenciji međunarodnog festivala glazbenog filma u Parmi te u konačnici prestižnu nagradu odnese u Hrvatsku.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X