One Possible Option ‘Eter’ – iskrenost u doba distopije

Riječ je o sastavu koji spada među najmodernije i najaktualnije u hrvatskom rocku.

One Possible Option “Eter”

One Possible Option još su jedan od onih hrvatskih bendova koji s istom tom Hrvatskom nemaju skoro nikakvih poveznica, osim dakako „mjesta radnje“. Pjevaju na engleskom, i to u priličnoj mjeri lišenom za naše prostore tako tipičnog „ruskog“ naglaska, po pitanju produkcije oba su njihova albuma mogla nastati bilo gdje na svijetu, uključujući i „meke“ poput Velike Britanije i SAD-a, a teško je i prepoznati ikakve utjecaje tuzemne rock tradicije.

Posljednje navedeno možda donekle i čudi uzmemo li u obzir da su nasljednici, bolje rečeno nastavljači grupe The Stuff kojoj sam devedesetih najviše zamjerao upravo preveliko oslanjanje na postulate tada vrlo jake i brojne garažne scene. U tom kontekstu, OPO predstavljaju suštu suprotnost jer je riječ o sastavu koji spada među najmodernije i najaktualnije u hrvatskom rocku.

„Eter“ i prethodnik mu „No King“ u određenoj su mjeri grunge nakon grungea, točnije drže korak s današnjim grupama koje su se naslušale Alice In Chains i Soundgardena čijeg je Chrisa Cornella na promociji održanoj prije mjesec dana kao velikog uzora istaknuo i vokal One Possible Optiona Deni Kasapović.

Lepeza utjecaja, međutim, bitno je šira i ne uključuje samo one prekrasne otpadnike iz Seattlea, već dodiruje i neke druge pravce alter rocka u zadnja tri desetljeća, od stonera i QOTSA preko punkom inficirane neopsihodelije do manje očekivanih rješenja poput govorenog dijela u neurotičnoj „This is Broken“ koji me, što ni sam nisam mogao vjerovati, podsjetio čak i na suvislije momente Marilyna Mansona.

Važan segment je i programming, točnije beatovi i synthovi zahvaljujući kojima su čvrsto ukorijenjeni u sadašnjosti, vremenu u kojem prolazi sve, što kao posljedicu često povlači manjak originalnosti. Junacima ove naše priče tako se nešto ne može prigovoriti jer su iz spomenutog mora utjecaja isplivali dovoljno svoji i drugačiji.

Također, premda gitare Zdravka Kasapovića Piggyja, Denijevog oca, imaju i više nego dosta šusa da vam propisno protresu utrobu, niti jedna od osam stvari s „Etera“ ne odriče se melodije i pamtljivih refrena, posebno „Honesty is Everything“, „This is Broken“ i odjavna „Eter“, ujedno i prva skladba otpjevana na materinjem jeziku u dosadašnjoj im karijeri (ako ne brojimo The Stuff).

Druga strana ploče donosi i „No Applause“, skladbu koja ih na neki način odvodi na iduću razinu polagano se odmotavajući iz melankolične, crno-bijelim tipkama vođene teme u razorno post-grunge čudovište, nakon čega se istoj toj melankoliji i (pun intended!) eteričnosti opet vraćaju u sljedećoj „Paper Planes“.

I stihovi su nešto čemu valja posvetiti nekoliko redaka, angažirani bez potrebe za popovanjem, univerzalni, a opet okrenuti pojedincu i njegovim pokušajima da u kaotičnom svijetu, koji prečesto nalikuje tehnološkoj distopiji iz „Blade Runnera“ ili nekog takvog SF-a, zadrži ljudskost i ono najvrjednije u nama – empatiju i iskrenost.

Taj put jedini je ispravan zbog čega je nerijetko i najteži (“carve out and open my heart/save just the fullest parts/I’ve given everything there is to give/I’ve given all that I believe”). Dodajmo i da je tekst naslovne pjesme napisala Denijeva majka (i Piggyjeva supruga) Karmen, čime je dodatno produbljen dojam o One Possible Optionu kao velikoj obitelji u kojoj basist Boris Brailo i bubnjar Dejan Adamović Deva imaju uloge bliskih rođaka.

Činjenica da zvuče svjetski u prošlosti je znala biti i nedostatak u zemlji gdje se velik dio rock publike još uvijek nije uspjela, a čini se da nikad ni neće, odmaknuti od osamdesetih. „No King“ nije pretjerano kapitalizirao univerzalnu podršku kritike i osigurao im broj koncerata kakav zaslužuju pa se iskreno nadam da će to ispraviti „Eter“. I tako se radi o za nijansu boljem albumu.

Ocjena: 9/10
(Croatia Records, 2024.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X