Oridano Gypsy Jazz Band, Franjo Janeš i Iva Gjurkin u KNAP-u – složenac glazbe i književnosti

Sinoć je održan prvi Književni party KNAP-a, tj. Centra za kulturu Peščenica tijekom kojeg su se izmjenjivali zvuci gypsy swinga s narativom književne večeri.

Oridanio Gypsy Jazz Band i Patrick Walker (Foto: Lidija Starčević, Listar Photography)

S Književnim Partyjem započeli su i rujanski Dani kulture na Pešči, pa će tako i stanovnici tog zagrebačkog kvarta cijeli mjesec moći pratiti zgusnuti kulturni program ‘u svom dvorištu’. Sličan narativ KNAP je imao i 2019. godine kad je u sklopu programa KNAP BEAT s glazbom ruku pod ruku išla i lirika i predstavljanje pjesnikinja i pjesnika, te njihovog izričaja. No sinoć ni prozni akteri nisu zaostajali za poetama, a jedan od gostiju sinoć je i zasvirao gitaru i predstavio svoj kantautorski rad uz već spomenuti književni. To je dakako bio Franjo Janeš. Janeš je autor zapaženih romana “Noć Mrtvih Živaca”, “Tunel na kraju svjetla” te “Čerupanje Feniksa”, čiji se opus kreće od povijesno pustolovnih romana pa sve do SF psiholoških trilera, a njegov peti roman “Petlja” netom je izašao, te ga je sinoć i predstavio prisutnima.

KNAP-ov Književni party (Foto: Lidija Starčević, Listar Photography)

Uz Janeša predstavila se i Iva Gjurkin koja je privukla pažnju čitateljica i čitatelja romanom „Lila“, koji prati odrastanja i različitostima dvojice najboljih prijatelja, a pored toga što je roman inspirativan za promišljanje o različitostima i sazrijevanju kroz odnose, na jedinstven i pitak način čitaocu otvara uvide u osnove indijske filozofije, obzirom da Gjurkin radi na Odsjeku za indologiju.

Iva Gjurkin (Foto: Lidija Starčević, Listar Photography)

Njihovo gostovanje ubrzo se pokazalo kao svojevrsni književni yin i yang odabir gostiju, Iva se voli pozabaviti izborom riječi i pažljivo ih ovbagnuti, Franjo pak voli nebrušeni jezik ulice, Iva dobro zna kuda vodi svoje likove kroz radnju, Franjo voli kad ga vlastiti fikcionalni junaci iznenade, Iva se voli držati žanra, Franjo voli njihovo pretapanje… Bilo je dosta primjera u kojima su kroz razgovor pokazivali suprotnosti koje, na koncu, i nju i njega vode u proznom radu.

Osvrnuli su se također i na položaj književnosti u današnje vrijeme, konkretno na gubitak držanje pažnje koji je karakterističan za život mnogih u digitalnom dobu, no tu je Janeš izveo zanimljiv zaključak: „Kad netko kaže da je odustao od čitanja, on je tog trenutka odustao od sebe.“

Franjo Janeš (Foto: Lidija Starčević, Listar Photography)

U glazbenom dijelu programa ozračje na neko drugo vrijeme, kad je proza bila itekako važan društveni faktor odlično je dočarao Oridano Gypsy Jazz Band predvođen gitaristom Orjenom Riđanovićem koji je ‘krstario’ zvukom i nasljeđem velikog Djanga Reinhardta koji je početkom XX stoljeća zahvaljujući hendikepu šake izmislio glazbeni stil koji i dan danas privlači brojne glazbenike, ali i publiku.

Oridano Gypsy Jazz Band je sa sobom doveo i uglednog inozemnog gosta u atrij KNAP-a gdje se program odvijao po vedrim noćnim nebom. Riječ je o Patricku Walkeru iz Sheffielda, engleskom folk violinisti koji se pridružio hrvatskom gypsy swing sastavu i dakako unio nove zvučne nijanse (iako je i u Djangovom sastavu često violina vodila glavnu riječ). Kvartet je najavio da se suradnja s Walkerom nastavlja i da će za mjesec dana objaviti novi zajednički instrumentalni singl „Full Contact“ sa spomenutim engleskim virtuozom.

Oridanio Gypsy Jazz Band (Foto: Lidija Starčević, Listar Photography)

„Naziv skladbe je inspiriran današnjim trenutkom i okolnostima. Obzirom da živimo u vrijeme ograničenih ljudskih kontakata, vjerujem da nam svima nedostaje potpuni kontakt“, izjavio je sinoć Orjen Riđanović koji je uz to publici rekao kako mu se sviđa kombinacija književne i glazbene večere tijekom koje su predstavili svoj rad u nekoliko dijelova izmežu razgovora s dvoje pisaca.

U najavi su još dva Književna Partyja ove jeseni u periodici jednom mjesečno, dakle za početak listopada i studenog u KNAP-u kad će se književnicima pridružiti i etablirana imena s domaće kantautorske scene, ali o tome će biti više riječi kad za to dođe vrijeme.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X