‘Osvetnici 2: Vladavina Ultrona’ – za svakoga pomalo, za nikoga previše

‘Osvetnici 2: Vladavina Ultrona’ je vjerojatno najbolje usporediti sa švedskim stolom: svatko će na njemu naći nešto za gricnuti, ali teško da će ičiji apetit biti zadovoljen, koliko god ti podgrijani pladnjevi na prvi pogled izgledali primamljivo. Ok, možda se tu i tamo može zadovoljiti i ovakvim obrokom, ali svaki dan jesti isto… e za to stvarno treba imati želuca!

Osvetnici 2: Vladavina Ultrona
Osvetnici 2: Vladavina Ultrona

Bez ikakve sumnje možemo ustanoviti kako je doba superjunačkih filmova trenutno na vrhuncu profitabilnosti i kako se na njima okreće uistinu brutalna lova, ali isto tako treba priznati kako je kreativni zenit daleko za nama i kako se sada uglavnom radi o reciklaži jednog te istog koncepta. Točnije dva ne toliko originalna, ali u 20. stoljeću posebno eksploatirana smjera: mračnog „dark knightovskog“ i vrckavog „spider-manovskog“. Manje-više sve Marvelovo tako slijedi formulu prva tri Raimijeva „Spider-Mana“, stvarajući svjetove prikladne za sve od 7-77, a niti „Osvetnici 2: Vladavina Ultrona“ nije ništa drugačiji. Prokušana receptura se slijedi bez ikakvog odmaka tako da je gledanje „Osvetnika 2“ zapravo jednako kao gledanje bilo kojeg „Thora“, „Captain Americe“, „Hulka“ ili „Iron Mana“, samo s drugim velikim zlom protiv kojeg se treba boriti, par novih likova kojima se može proširiti već postojeći svijet (i potencijalno napraviti baza za nekakav spin-off) i nekoliko novih cool lokacija koje možda mogu izvući par dolara više (Južna Koreja definitivno nije tu zbog „umjetničkih razloga“). Je li još nekome dojadilo gledati isto sranje u drugom pakiranju?

„Osvetnici 2“ je projekt jednog od „kraljeva geekova“, Jossa Whedona, koji potpisuje i scenarij i režiju. U centru su naravno Osvetnici vođeni Captain Americom (Chris Evans), koji nakon uspješnog spašavanja New Yorka pokušavaju počistiti našu planetu od ostataka ljudskog i vanzemaljskog šljama. Tu su naravno božanski Thor (Chris Hemsworth), bogati mecena Tony Stark (Robert Downey Jr.), nepredvidljivi Bruce Banner (Mark Ruffalo), seksi Natasha Romanoff (Scarlett Johansson) i Clint Barton (Jeremy Renner), a najnoviju im prijetnju predstavlja umjetna inteligencija znana kao Ultron (James Spader), entitet koji uz pomoć dvoje „poboljšanih“ ljudi, Wande (Elizabeth Olsen) i Pietra Maximoffa (Aaron Taylor-Johnson) pokušava „spasiti“ čovječanstvo na najefikasniji način: njegovim totalnim uništenjem.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=tmeOjFno6Do[/youtube]

Iako Whedon tijekom nešto više od dva sata trajanja filma nudi nekoliko manjih obrata, prvi se ozbiljniji problem „Osvetnika 2“ nazire već iz samog sinopsisa, a to je činjenica kako po tisućiti put imamo superjunake koji se bore protiv nekakvog karikiranog „dječjeg“ zlikovca koji iz samo njemu poznatih i potpuno iracionalnih razloga želi uništiti naš svijet. Gledajući trailere čovjek može dobiti sasvim krivi dojam kako je Ultron novi spin na poznate antagonističke trope, ali sve što slijedi nakon njegovog prvog pojavljivanja je više nalik nekakvoj pomahnitaloj dvorskoj ludi nego iole ozbiljnom protivniku. Kako bi rekao jedan moj prijatelj: „Ultron je kompleksan pyscho, a oni su ga razvodnili kao grah na 1. maj!“ Tu sada u sliku upada ona Marvelova „7-77“ špranca po kojoj zlikovac mora biti strašan i opasan, ali u isto vrijeme vrckav i zabavan jer eto, široka gledateljska demografija to zahtijeva. Mora se priznati kako je James Spader odradio fantastičan posao dajući glas i stas korporalnoj robotskoj varijanti te umjetne inteligencije, ali daleko je to od velikog zlikovca za kojeg gledatelj stvarno vjeruje da može pobijediti naše pozitivce, poput jednog Jokera pa čak i Lokija. Na žalost, cijeli je scenarij sačinjen od takvih kompromisa kojima se pokušava zadovoljiti apsolutno sve, od die-hard fanova do ekipe koja nema pojma o kakvom se to svijetu radi. Razumljiv potez kapitalističkih hollywoodskih studija, ali to rijetko kada ide ruku pod ruku s filmskom umjetnošću.

Što se tiče samih Osvetnika, svakome se od njih pokušava dati jednaka količina vremena na ekranu da na neki način ispričaju svoju priču, strahove i želje, a na kraju dobivamo samo grebanje po površini najočitijeg i ono što smo već imali prilike vidjeti u njihovim samostalnim filmovima. U jednu je ruku to možda i opravdano iz već spomenutih kapitalističkih razloga, ali je u drugu i sasvim jasan dokaz kako su svi oni već toliko istrošeni da o njima nemamo ništa novoga za saznati. Zato Joss Whedon i Marvel okreću fokus na neke ne toliko zastupljene junake te u priču uvode nova lica, poput Wande Maximoff i Visiona (Paul Bettany), a svoju je priliku da zasja dobio i Clint Barton iliti Hawkeye. Na žalost, čak niti introspekcija u njegov privatni život i tragikomični pokušaji da se njegovo baratanje lukom i strijelom stavi u isti koš kao božanske moći jednog Thora ili snaga Hulka nisu uspjeli stvoriti iluziju pretjerano zanimljivog lika, a samo prirodna prgavost i talent Jeremya Rennera spašavaju ovaj scenaristički pothvat od totalne katastrofe. Znaš da je voda došla do grla kreativnosti kada ti je u fokusu vjerojatno najvećeg blockbustera godine jedan takav lik…

Naravno, „Osvetnici 2“ izgledaju i zvuče perfektno, a klasično tempiranje akcije i dramskih trenutaka funkcionira upravo onako kako bi trebalo: kada jedan od tih elemenata postane dosadnjikav, ubacuje se drugi i tako od početka do kraja. Na žalost, kada se makne sva ta produkcijska vrijednost, tisuće specijalnih efekata i zvjezdana snaga glavnih glumaca, ne ostaje ništa pretjerano zanimljivo, originalno ili izazovno za gledatelja, barem za nekoga tko je dobro upoznat sa superjunačkim filmovima. Iza svog se tog prividnog raskoša krije siromaštvo ideje, koncept koji je postao samom sebi svrha i koji se organski i bez previše razmišljanja reciklira iz godine u godinu. Čak niti ono što je moglo biti svježe, poput lika glavnog negativca, nije iskorišteno kako ne bi odstupalo od šablona formule koja za Marvel očigledno pali. Sve to „Osvetnike 2“ čini lako probavljivom i audio-vizualno privlačnom, ali i lako zaboravljivom blockbuster zabavom kojom se Marvel i njihov „tata“ Disney sada više niti ne trude sakriti kako je u cijeloj ovoj priči bitno samo zaraditi što više para. Možda netko ima drugačiji prag tolerancije na bullshit, ali moj je dosegnut upravo ovim filmom!

Ocjena: 5/10

(Marvel Studios; 2015)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X