Ovacije sarajevske publike ‘Antigoni – 2000 godina kasnije’ Kazališta Ulysses

Suradnja brijunskog Kazališta Ulysses i Scene MESS iz Sarajeva urodila je prošlogodišnjom premijernom predstavom u režiji Lenke Udovički “Antigona – 2000 godina kasnije”. Zbog zavidnog interesa publike za tri izvedbe u stolariji Narodnog pozorišta tražila se karta više 6., 7., i 8.lipnja među ljubiteljima kazališne umjetnosti.

'Antigona – 2000 godina kasnije'
‘Antigona – 2000 godina kasnije’

Predstava, u kojoj naslovnu ulogu igra Maja Izetbegović uz doajena glumišta Radu Šerbedžiju, te Ermina Brava, Katarinu Bistrović-Darvaš, Dženanu Džanić, Jelenu Lopatić i Damira Urbana, propituje mitsku priču koju je neponovljivi Sofoklo pisao u vrijeme rađanja europske civilizacije i pobjede nad barbarizmom.

Ovo po mnogo čemu posebno uprizorenje Antigone postavlja paralelu između antičke junakinje i naših prostora danas, dvadeset godina nakon ratnih sukoba.

“U predstavi su dvije Antigone koje naizgled imaju različite probleme. Antigonu prije dvije tisuće godina i ovu današnju. Dva naizgled različita problema su zapravo proizvod istog procesa kojeg naša civilizacija živi 2000 godina. U jednoj zborskoj dionici govori se da se traume prenose iz generacije u generaciju. Nadam se da ćemo mi ili buduće generacije moći stvoriti stvarnost koja će biti pozitivna i koja će se kao takva moći prenositi s generacije na generaciju“, kaže redateljica.

Pored istaknutih i dokazanih glumačkih imena, projekt su svojim talentom oplemenili studentice i studenti Sveučilišta u Rijeci s Odsjeka gluma, mediji, kultura i s Odsjeka za glumu sarajevske Akademije scenskih umjetnosti, a ovacije kojima je ansambli bio ispraćen tri večeri zaredom najbolja su pozivnica za gostovanje “Antigone- 2000 godina kasnije” koja će otvoriti kazališni “Grad Teatar Budva” festival 20. lipnja. 2016.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X