Parada ponosa u Sarajevu završila bez incidenta, Damir Imamović pjevao ‘Bella ciao’

Prva i ujedno povijesna bosanskohercegovačka Parada ponosa LGBTIQ zajednice održana je danas u Sarajevu. Učesnici su se prošetali od Vječne vatre do Trga Bosne i Hercegovine. Parada je završila uz emotivne govore i pjesme.

Damir Imamović na prvoj bosanskohercegovačkoj Paradi ponosa (Izvor: Klix.ba/Youtube)

Parada ponosa okupila je više od tisuću ljudi, koji su došli pružiti podršku bosanskohercegovačkoj LGBTIQ zajednici u njenoj borbi za ravnopravnost. Povorka je uz skandiranje “Ovo je ponos” i “Grad je naš” prošla rutom dugom dva kilometra Titovom ulicom od Vječne vatre do zgrade državnog parlamenta na Trgu Bosne i Hercegovine, bez ijednog zabilježenog incidenta.

Službeni slogan Parade ponosa bio je “Ima izać”, a na čelu povorke nalazilo se mnoštvo transparenata poput “Otpor”, “Ja BiH slobodu”, “Više volim nego što se bojim”, “Žena, lezbejka, kraljica”. A kako prenosi portal Klix.ba najveći transparent bio je onaj s natpisom “Solidarnost”.

Pred zgradom parlamenta su se organizatori zahvalili svim učesnicima povijesnog prvog bosanskohercegovačkog ‘Prajda’, kao i svima onima koji su svojim prisustvom dali doprinos borbi LGBTIQ zajednice za građanska prava svih lezbijski, gej, biseksualnih i transtrodnih osoba u Bosni i Hercegovini. Podršku su došli dati i pripadnici LBTIQ zajednica iz mnogih gradova država regije, ali i iz svijeta.

Povorka je završena sevdalinkom “Snijeg pade na behar na voće” koju je uz pratnju akustične gitare izveo Damir Imamović, koji je također odsvirao i poznatu internacionalnu antifašističku himnu “Bella ciao”.

“Mislim da je jako važno da svaki skup, kad god stojimo ovdje, kažemo da smo protiv fašizma, onog nekadašnjeg, a i ovog današnjeg”, izjavio je Imamović prije nego je zasvirao.

Kako javlja Klix.ba, veliki broj policijskih vozila je od ranih jutarnjih sati kružio Sarajevom, dok je tijekom održavanja Parade ponosa na ulicama bilo više od tisuću uniformiranih policajaca, ali i onih u civilu.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X