‘Parazit’ Bong Joon-hoa odnio Zlatnu palmu u Cannesu

Crnohumorni triler južnokorejskog redatelja fimova ‘Okja’ i ‘Snowpiercer’ odnio glavnu nagradu 72. izdanja festivala.

Bong Joon-ho (foto: Wikipedia)

Bong Joon-ho, južnokorejski redatelj koji je slavu stekao prethodnim radovima kao što su “Okja” i “Snowpiercer”, osvojio je sinoć Zlatnu palnu na filmskom festivalu u Cannesu svojim novim filmom, crnohumornim trilerom “Parazit”.

Film govori o siromašnoj obitelji koja se kao sluge ubacuje u mnogo bogatiju, a kritika ga je po premijeri obasipala pohvalama. Bong je tako postao prvim korejskim redateljem kojemu je pripala glavna nagrada u Cannesu, a i drugi azijski za redom, budući da je lani slavio Hirokazu Kore-eda iz Japana s filmom in “Shoplifters”.

Quentin Tarantino i njegov “Once Upon a Time … in Hollywood” ostali su praznih ruku unatoč oduševljenju kritike, isto kao i Ken Loach koji je u prvim danima natjecanja s filmom “Sorry We Missed You” podigao mnogo prašine.

The Grand Prix, koja sa smatra nagradom za drugo mjesto, pripala je senegaleskoj redateljici Mati Diop za “Atlantique”, nadnaravnu dramu o afričkim migrantima. Diop je bila prva crkinja čiji je fim bio u konkurenciji. Najboljim glumcem proglašen je Antonio Banderas za ulogu u filmu Pedra Almodovara “Pain and Glory”, dok je nagrada za najbolju glumicu pripala britanki Emily Beecham za ulogu u znanstveno-fantastičnoj paraboli “Little Joe” austrijske fimašice Jessice Hausner.

Jean-Pierre i Luc Dardenne, veterani belgijskog filma i prethodni dobitnici dvaju Zlatnih palmi, odnijeli su nagradu za najbolju režiju dramom “Young Ahmed”, a Céline Sciamma koja je slovila za jednog od glavnih konkurenata za Palmu, nagrađena je za scenarij lezbijske romanse “Portrait of a Lady on Fire”.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X