Pasivno-agresivan indie pop s Novog Zelanda u pokušaju osvajanja svijeta

Novozelandski indie-pop bend The Naked and Famous svojim su prošlogodišnjim prvijencem poharali top-ljestvice u matičnoj zemlji. Album je nedavno distribuiran globalno, ne bi li se provjerili njegovi stvarni dosezi.

The Naked and Famous - Passive Me, Aggressive You

Još je Satan Panonski ustvrdio da Novi Zeland ima šume, a sad nam prvi album The Naked and Famousa sugerira da ima i indie-scenu. Album „Passive Me, Aggressive You“ izbacio je pjesmu „Young Blood“, prvi novozelandski singl koji je, nakon tri sušne godine, zasjeo na prvo mjesto tamošnje top-ljestvice. I upravo „Young Blood“ u malome ocrtava svu indie-filozofiju ovog benda; njihova alternativna nastojanja balansiraju između izrazite radiofoničnosti, jakog synth traga zaostalog iz popa osamdesetih te povremenih rascjepkanih i zamućenih gitarističkih dionica, na kojima mogu zahvaliti Sonic Youthu.

The Naked and Famous funkcioniraju na „sukobu“ muškog i ženskog vokala, čime su svoj izražaj razvukli od indie-popa, dream popa i klasičnih emtivijevskih aranžmana od prije tridesetak godina, a sve je skupa uronjeno u plitku posudu američke alternative iz devedesetih. Novozelanđanima su, očito, dobro „legli“, no za proboj na globalno tržište, u kojem trenutačno vlada pomama za indie-bendovima svih mogućih vrsta, ipak su još malo „premekani“ ili da se još nezgrapnije izrazimo – preestradni.

Album „Passive Me, Aggressive You“ u svom je boravljenju na rubovima mainstream popa poprilično raznovrstan, pa ipak, ponuđenih trinaest pjesama nisu baš oličenje ludo uzbudljivog materijala, na čijoj bismo se kreativnosti trebali zahvaljivati autorima. Tipične pop pjesme „All of This“ i „Punching in a Dream“, koje otvaraju album, lako su zaboravljive, zašećerene skladbe, koje srećom razbija „Frayed“, prva u kojoj se uključuje mutna distorzija. „The Source“ i „The Sun“ čine dream pop cjelinu, u kojima bend znalački usporava priču i uspješno slušatelja uvlači u zadimljenu, nedokučivu i pospanu atmosferu.

U „Eyes“ su preuzeli ono najgore iz pop prošlosti – sintetički udarac po električnom bubnju, pokušavajući biti retro preko svake mjere dobrog ukusa. Na nju se naslanja pjevna „Young Blood“, koja ih je u matičnoj zemlji u trenu učinila senzacijom, iako je po nekakvoj logici stvari to trebala biti „No Way“, filigranski razvučen pjesmuljak koji vrhunac doživljava u čistom zvuku gitare, što se ovdje prvi i jedini put događa na albumu.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=WdO85Qf4Poc[/youtube]Stvari se, kako se kraj bliži, kompliciraju i to u dobrom smjeru. „Spank“ je zamućen komad alternativnog rocka, a na težini zvuka dobijaju i u „Jilted Lovers“, pa je ustvari prava šteta što The Naked and Famous nisu češće zaranjali u dubine američke underground ostavštine iz devedesetih, nego su se uglavnom pokušavali svidjeti masovnom uhu.

Isto tako, do prave indie priče dolazimo i na „A Wolf in Geek’s Clothing“, skladbi koja se aranžmanski i zvukovno temelji na blagom kaosu i koja nam optimistično nagovješćuje da bi tek iduće izdanje ove grupe moglo biti ono pravo. S druge strane, album završava kako je i počeo, pop pjesmuljcima „The Ends“ i „Girls Like You“, koje nam, pak, daju pravo da budemo skeptični glede njihove budućnosti. Na koju će, dakle, stranu prevagnuti kreativna energija grupe The Naked and Famous? Na odgovor zasigurno nećemo čekati predugo, jer, poznavajući logiku diskografa, momci i cura vjerojato već sjede u studiju i rade na novim pjesmama. Zanimanje novozelandske  publike treba iskoristiti dok traje…

Ocjena: 6/10

(Somewhat Damaged / Universal Music, 2011.)

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X