Paul McCartney podnio tužbu protiv Sonyja zbog autorskih prava The Beatlesa

Paul McCartney predao je sudski nalog kako bi sačuvao prava na katalog Beatlesa u slučaju koji bi mogao imati široke posljedice za glazbenu industriju.

Paul McCartney (Foto: Wikipedia)
Paul McCartney (Foto: Wikipedia)

Riječ je o kompliciranom sporu usmjerenom na američki Zakon o autorskim pravima iz 1976. čiji je cilj bio rješavanje burne povijesti pop glazbe kako bi se umjetnicima osigurala dugoročna skladateljska prava kao i prava njihovih nasljednika.

Prema tom zakonu, umjetnici mogu tražiti autorska prava za pjesme najviše 35 godina nakon što su ih objavili – ili 56 godina za pjesme iz vremena prije 1978. godine.

U sadašnjem trentku to je pobjeda za publishere jer je u prosincu britanski sud odbio garanciju grupi Duran Duran po kojoj bi njeni članovi dobivali autorska prava ostvarena u SAD-u za svoje rane hitove poput „Rio“ ili James Bond temu „A View to a Kill“ jer britanski zakoni o autorskom djelu nisu na snazi u SAD-u, što znači da američke publishing kompanije svu zaradu brojnih back kataloga u potpunosti zadržavaju.

McCartney je podigao optužnicu na federalnom sudu u New Yorku protiv Sony ATV Music Publishinga, koji je također uključen u Duran Duran slučaj, kako bi jamčili za isplatu njegovih autorskih prava.

Primjerice iduće godine će se navršiti 56 godina otkad su The Beatles objavili svoj prvi singl „Love Me Do“ iz 1962. godine.

U tužbi piše da je predsjednik Uprave tvrtke Sony ATV naišao na McCartneyevog odvjetnika na koncertu kratko prije donošenja odluke o Duran Duran i dao mu naslutiti da će se publisher žestoko boriti u svjetlu tog britanskog slučaja. Također se navodi kako je McCartney tražio jasan i nedvosmislen odgovor od Sony ATV-a o statusu pjesama Beatlesa zbog čega bivši Beatle planira raskinuti ugovore za objavljivanje prema američkom zakonu.

„Optuženici su odbili dati takvu potvrdu”, tvrdi tužba, izražavajući zabrinutost da će Sony ATV umjesto da uvaži zahtjev McCartneya, koji je s Johnom Lennonom napisao najveći opus kataloga Beatlesa, jednostavno s njim raskinuti ugovor i prestati ga isplaćivati.

Slučaj bi mogao imati široke posljedice za budućnost isplata prava autorima u glazbenoj industriji. Publisheri se bave prikupljanjem i distribuiranjem tantijema za autore – što se osobito tiče unosnog područja za evergirne tj. vječite hitove. Sony ATV drži prava za milijune pjesama uključujući i one velikana glazbene povijesti kao što su Bob Dylan, Michael Jackson i Marvin Gaye.

Ironije radi, pokojni Michael Jackson svojevremeno je kupio prava za neke pjesme Beatlesa nakon razgovora s McCartneyem koji mu je objasnio važnost glazbenog publishinga, a Sony ATV i Jackson su nakon toga ušli u partnerstvo. Japanska korporacija prošle godine je za 750 milijuna američkih dolara otkupila preostalih 50% udjela Jacksonovih pjesama na koja do tada nije imala prava.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X