Pe-De-Ve

Branko Bogunović Piff (20. stoljeće) – lijevi kut – muzičar, gitarist, svirao od Drugog Načina do pratećih bandi kojekome, nema kome nije, surađuje s Antom Perkovićem na radio emisijama HR. Ima 2206 friendova na Facebooku. Anđelo Jurkas (21. stoljeće) – desni kut – pisac, storyteller, mužikaš, jezik, ponekad i mozak, objavljuje albume i knjige i zanemaruje brige. Ima 2131 friendova na Facebooku.

Fight Club - Piff Vs Jurkas

DRUGA RUNDA:

Jurkas: Amateri još da plaćaju profiće? A tko su profići? A tko su amateri? To se odredi uvidom u druga primanja ili stalno zaposlenje? Još papirologije? Još uvjeta? Ma jok, neće proći. Uravnilovka samo. Kako uvesti nedemokratične metode u najdemokratičniju vrstu izražavanja, ili ako baš želiš umjetnosti? Zašto bi plaćali jedni druge? Nema tog modela koji će na brdijanskom Balkanu uspjeti nivelirati ideju da se hobiste razdvoji od profića. Slobodno je tržište takvo kakvo je.  Zašto ni Glavni Todorić, Tedešči i ostali part time mužikaši ne bi svirali ako im se digne, štogod ostali bijednici i preživljavači mislili o tome? Ali mene škaklja više ona matematička ideja. Po kojoj to aristokratsko-snobovskoj logici jebote klasična glazba bude 5% jer je kakti umjetnost, a pop kulturna industrija 25% jer je šund. Takvu nespretnu klasifikaciju može potpisati samo totalni ignorant i debos šireg razmjera koji zapravo kite nema pojma o materiji već mu je jedino bitno slijati u kesu što je moguće više love pa mu se nekim izračunima i sufliranjima tko zna kakvih vritpetača na prvi pogled učinilo: „A-ha, ovoga ima puno više, a 25 je 5 puta više od 5. Plus Ivo Josipović nam je klasičar. Namig. Nadalje apsolutno stoji da su redom skoro svi klasični komadi bili pop glazbom svog vremena i da su po slojevitosti, strukturama, melodioznosti, ritmici, zahtijevnosti, daleko, daleko vrjedniji i izazovniji za slušatelja nego gro glazbe 21. stoljeća. Ali da bi to bio relevantni argument po kojem će mi neki tamo fiškal, ekonomista ili domeštrant odvajat brojke po tome kako je nešto šund, a nešto ne?! I onda se pozivat na kriterije i društvenu odgovornost, kad još sastave neki faking „stručni“ tim u koji će stavit nekog rock kritičara, nekog diplomiranog muzikologa, nekog profesora s akademije, nekog „dugogodišnjeg urednika i medijskog djelatnika“ i slična titularenja koji će promovirati svoje prijatelje, neće se htjeti zamjeriti, dobijat će koverte, a sve u ime stručnosti i pravila zanata. Znaš kako, pričao bi s njima samo s bejzbol palicom.

Bogunović: Zeka, Jurkase, zeka, gdje bi došli da krenemo odvajat žito od kuruze? K’o što bi Dostojevski rekao: „Tko u mladosti nije bio revolucionar, a u zrelim godinama konzervativan nije vjerodostojan.“ Ja u skladu sa svojim godinama gledam da se uvalim u neki estradni upravni odbor kao što su naši najbolji kadrovi već odavno napravili pa da teroriziram mlade i tjeram ih da rade za mene kao što je u kapitalizmu prirodno. Kako čovjek uopće može ozbiljno gledati na ovu Alan Ford, Monty Python, Ionescijanu kada debeli činovnik zaštićen državnim aparatom dere po estradnoj sirotinji.

TREĆA RUNDA/PUNCHLINES:

Jurkas: Imaš pravo. Zasro sam big time. Uvatilo me fajtat se, a cijeli slučaj nije drugo nego zajebavat se stoga; jebo PDV i njihove matematike sve skupa. Ionako nikad nisam kužio spiku nameta i bilo kojeg oporezivanja jer nikako shvatiti koja je to korelacija koju mi država nudi samim činom rođenja da bi se trebao osjećati obveznim davati i doprinositi boljitku kad sam češće svjedočio nepravdama, prevarama i lažiranjima nego onom po pravici. Niš’ me ne čudi. Ne tražim milost, nit bi je dao, a bogme se ne osjećam dužan davati državi jer od nje natrag dobijem kiseli osmijeh i malo veću figu kad god zatrebam nešto. Pa bilo 5 ili 25%.

Bogunović: Kako to da se Huljić, Muljić, Hauser i Šulić ne žale na namete? Očito smo i za nešto od svega pomenutog i sami krivi. Da se bavimo normalnom glazbom sa komercijalnim nabojem ne bi bilo problema. Zato pamet u glavu rokeri i rejperi (naglasak na rape) svadbe su profitabilne, šta se čeka? Moram biti politički korektan, jer mi država plaća zdravstveno i mirovinsko.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Kolumna

Idi na Vrh
X