‘Pepeljuga’, premijera u Trešnji – više od simplificirane 4+ skice

Namijenjena uzrastu 4+ ‘Pepeljuga’ je u režiji Jakova Sedlara primjereno strižena i košena, svedena na najvažnije crte radnje, pri čemu, međutim, nije ostala bez živosti i soka.

Pepeljuga u Trešnji
Pepeljuga u Trešnji

Oblikovana u nekoliko precizno destiliranih epizoda prošaranih s ponešto plesnih i jednim mačevalačkim međutkom, „Pepeljuga“ elegantno, malne neprimjetno zaobilazi naizgled neizbježnu masovku, središnji prizor dvorskoga bala, a likove profilira i njihove sudbinske situacije iznosi hvalevrijednom efikasnoću.

Malenima će utoliko biti jasna, razumljiva – i dovoljno kratka (premijerna izvedba nije premašila 50 minuta trajanja) – odrasli(ji) će klinci i pratitelji dobiti više od simplificirane skice. Sedlarovo čitanje, bez potpisanog dramaturga i pisca, izričito ne naginje ni jednom od izvornika, nego od svakoga uzima i prerađuje ono što mu odgovara.

Prva premijera u mandatu nove ravnateljice zagrebačkog GK Trešnja Višnje Babić vječni klasik za djecu (i odrasle) „Pepeljuga“, pučka je priča europskoga podrijetla zabilježena isprva 1634. perom talijanskog književnika Giambattiste Basilea, a potom uvelike popularizirana i u kanon literature upisana umjetničkim oblikovanjima Francuza Charlesa Perraulta (objavljeno 1697.) i njemačke braće Jacoba i Wilhelma Grimma (objavljeno 1812.).

Pepeljuga u kazalištu Trešnja (Foto: Damil Kalogjera/Kazalište Trešnja)
Pepeljuga u kazalištu Trešnja (Foto: Damil Kalogjera/Kazalište Trešnja)

Efektni i funkcionalni kostimi Ike Škomrlj jednostavni su, ali ne skromni, začudni, a nenametljivi, maštovito-ekstravagantni, ali ne i napadni, a isto vrijedi i za scenografiju Dinke Jeričević. Uz diskretno djelotvornu podršku svjetlosnog oblikovanja Aleksandra Mondecara, kostimografsko-scenografski sklop u kojem se odvažno, ali i skladno spajaju moderno i tradicionalno, nježnom dojmljivošću određuje bajkovito onostran ugođaj (bez)prostornog i (bez)vremenskog smještaja pripovijetke o princu i budućoj princezi sa sretnim svršetkom. Veteransku ekipu upotpunjuju skladatelj Đelo Jusić i koreografkinja Almira Osmanović te autor plakata Boris Bućan.

Pepeljuga u kazalištu Trešnja (Foto: Damil Kalogjera/Kazalište Trešnja)
Pepeljuga u kazalištu Trešnja (Foto: Damil Kalogjera/Kazalište Trešnja)

Premda polegnuta na bajkovito-mračne i načelno uznemirujuće temelje prikaza svijeta kojim prevladavaju zloća, siromaštvo, oholost i bešćutnost – što sve ovdje nije ni zanemareno, niti eliminirano, a s nekoliko je kratkih poteza povezano i s današnjicom – Sedlar-Trešnjina predstava iznesena je duhovitom poletnošću otjelovljenom kako u samoj tekstualnoj obradi, tako i u iskričavom, zaigrano karikaturalnom elanu glumačkih izvedbi članova Trešnjina ansambla Krunoslava Klabučara kao Kralja, Vande Vujanić Šušnjar kao Maćehe Malicioze, Darie Knez Rukavine i Marijane Mikulić kao razmaženih kćeri Dore i Lore, Ranka Stojića kao Sluge, pa i Tene Jeić Gajski u ponešto drugačije postavljenoj ulozi Vile, dok bi se moglo primijetiti kako je najugodnijiji smještaj pronašlo glumačko ja Hrvoja Barišića, u osobito zabavno izvedenoj ulozi kraljeva savjetnika Bonvivana. Interpretacije novopridošlica Karle Brbić i Jure Radnića odgovarajuće su kompatibilno ugođene u korak-dva odmaknutom ključu, baš kako su i zahtijevale njihove vodeće, nešto ozbiljnije, naglašeno romantične uloge Pepeljuge i Princa.

(GK Trešnja, Zagreb, 14. studenoga 2014.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X