‘Pobuna Burkinabe’ – dokumentirani davež afričkih hipija

U sklopu Festivala Tolerancije jučer je u zagrebačkoj Kinoteci ekraniziran dokumentarni film ‘Burkinabe Rising’, Iare Lee, brazilske redateljice i ‘profesionalne’ aktivistkinje koja je, koliko se može vidjeti iz njene biografije, zaista arhetipsko utjelovljenje svih aktivista na kugli zemaljskoj.

  • 7
    Shares
Isječak iz dokumentarnog filma ‘Burkinabe Rising’

Snimala je filmove o referendumima u zapadnoj Sahari, preispitivala odnos glazbe i rata u Iraku, pa onda opet u Afganistanu, radila je nešto i u Gazi, snimala je filmove o sintetičkim drogama i transcedentalnoj svijesti, a na profilu njene FB stranice može ju se vidjeti u osnovnoj sukhasana pozi, dakle prakticira i yogu. Njena Wikipedia navodi organizacije koje sve podržava, a to su  Greenpeace International, SOAS University of London, Amnesty International, Center for Constitutional Rights, Committee to Protect Journalists,  Doctors Without Borders itd. Dakle, to je jedan zaokruženi subkulturni identitet koji putuje svijetom i pregalački se bori za, recimo, anti-GMO prehrambenu politiku (o čemu je govorila i u obraćanju publici nakon projekcije), umjetnost, što god to značilo, podizanje ekološke svijesti, kvalitetniju zemlju za usjeve, žene, ples itd.

U takvom je duhu i njen dokumentarac o ustanku Burkinaba, koji je na stranu dokumentarac, uistinu zanimljiva priča u čijoj se pozadini zrcali napeta, gotovo dramaturška dinamika Blaisea Compaorea, dugogodišnjeg autokrata i njegove žrtve, Thomasa Sankare, prvog priznatog burkinabskog vođe čija je politika i osobna karizma nadrasla Burkinu Faso, pa je uz likove poput Patricea Lumumbe ili Stevea Bika, u Africi gotovo religijska figura. Sankarin politički establišment, među kojim je,  kao Sankarin najbliži suradnik i najbolji drug bio i Blaise Compaore, nakon državnog udara 1984. počinje provoditi ambicioznu svenacionalnu politiku koja je, između ostalog, uključivala i veliku kampanju opismenjavanja stanovištva, nove velike infrastrukturne zahvate koji su uključivali gradnju željeznica i cesta, liberalizaciju društva, redistribuciju zemlje seljacima itd. Ta je svenacionalna politika abruptno prekinuta Sankarinim ubojstvom kojeg je, tijekom novog državnog udara 1987., naručio i realizirao upravo Blaise Compaore. Nakon što je u početku vladao u trijumviratu, Compaore se nasilno riješava preostala dva ključna sudionika coupa, kapetana Henrija Zonga i Jean-Baptistea Linganija i željeznom rukom vlada Burkinom Faso sve do narodnog ustanka 2014. godine.

Taj je narodni ustanak zaista profunkcionirao kao spontani izljev nagomilanog, nataljiganog bijesa naroda kojeg je, ne bez vraga, inducirala i burkinabska umjetnost, mladost i kultura. Otpor Compaoreovoj vlasti tih se godina, neposredno pred ustanak, oživotvorio kao spiritualni manifest burkinabskim plesačima, glazbenicima, slam poetama i slikarima. Iara Lee u svojem dokumentarcu to opsežno i pokazuje i to toliko opsežno da to na kraju ne izgleda kao antologija jednog političkog i umjetničkog pokreta nego dokumentiranje nekih skvotera. Na žalost, Lee intervjuira valjda svakog burkinabskog akrobata, izvođača ili funambulista koji je na ovaj ili onaj način, zaista ili izdaleka u ustanku participirao. Ta je čitava plejada diletanata i boema prisutnost kamera najčešće doživljavala kao priliku za samopromociju, što je bilo potpuno razumljivo i za očekivati, pa se ideja o otporu Compaorevoj tiraniji i samovolji kao suštinskom hrestomatijskom vrelu čitavog pokreta potpuno razvodni,  a dokumentarac skrene u dosadu. O onome što se događalo poslije narodnog ustanka 2014. godine, a to je novi državni udar kojeg su izveli Compaorevi pretorijanci nakon što ovaj bježi u Obalu Bjelokosti također nema riječi, iako je dokumentarac snimljen tijekom 2017. Šteta jer je tema imala potencijala da osim osobnog uvida u živote burkinabskih hipija i bitnika predstavi i priču koja je, s obzirom na ponuđeni joj dramaturški narativ istkan političkim ubojstvima, nestancima, izdajom drugova, borbom “svjetla i tame”, sve ali ne i davež.

  • 7
    Shares

Zadnje od Osvrt

Idi na Vrh
X