Počasni Grammy za životno djelo sljedeće godine dobit će The Velvet Underground, Nina Simone i Sly Stone

Ovogodišnji dobitnici počasne nagrade Grammy za zasluge bili su Ruth Brown, Celia Cruz, Earth, Wind & Fire, Herbie Hancock, Jefferson Airplane, Linda Ronstadt i Run-D.M.C..

The Velvet Underground 1968. (Foto: Billy Name/Wikipedia)
The Velvet Underground 1968. (Foto: Billy Name/Wikipedia)

Laureati će biti predstavljeni i slavljeni u veljači, prije dodjele Grammy nagrada, a svaki će od njih primiti nagradu za životno djelo u sklopu dodjele Grammy Special Merit Award.

Osim navedenih velikana, nagradu za životno djelo će ove godine dobiti i gospel pjevačica Shirley Ceasar, jazz pijanist Ahmad Jamal, gitarist Charley Pride i Jimmie Rodgers, poznat kao “otac countryja”.

Recording Academy su za nagrađivanje velikih The Velvet Underground napisali sljedeće obrazloženje: “Unatoč relativno kratkom životnom vijeku i ograničenom komercijalnom uspjehu, The Velvet Underground danas su prepoznati kao jedan od najutjecajnijih rock bendova svih vremena. Bend u kojemu su svirali Lou Reed, John Cale, Sterling Morrison i Maureen Moe Tucker bio je vjerojatno ispred svoga vremena, i vizualno i zvučno. Često nazivani suštinskim proto-punk bendom, nastavili su biti ishodište nebrojenim modernim rock pokretima u posljednjih pola stoljeća.”

Sly Stone je u obrazloženju okarakteriziran kao osoba koja je odigrala ključnu ulogu u razvoju soula, funka, rocka i psihodelije.

John Cale je nedavno najavio kako će sljedeće godine odsvirati u cjelosti klasični “The Velvet Underground & Nico” album iz 1967. godine na tri specijalna koncerta, u New Yorku, Parizu i Liverpoolu. Legendarna “Banana”, koja je proglašena jednim od najutjecajnijih albuma svih vremena, sljedeće godine slavi 50. godišnjicu nastanka.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh