Počasni Grammy za životno djelo sljedeće godine dobit će The Velvet Underground, Nina Simone i Sly Stone

Ovogodišnji dobitnici počasne nagrade Grammy za zasluge bili su Ruth Brown, Celia Cruz, Earth, Wind & Fire, Herbie Hancock, Jefferson Airplane, Linda Ronstadt i Run-D.M.C..

The Velvet Underground 1968. (Foto: Billy Name/Wikipedia)
The Velvet Underground 1968. (Foto: Billy Name/Wikipedia)

Laureati će biti predstavljeni i slavljeni u veljači, prije dodjele Grammy nagrada, a svaki će od njih primiti nagradu za životno djelo u sklopu dodjele Grammy Special Merit Award.

Osim navedenih velikana, nagradu za životno djelo će ove godine dobiti i gospel pjevačica Shirley Ceasar, jazz pijanist Ahmad Jamal, gitarist Charley Pride i Jimmie Rodgers, poznat kao “otac countryja”.

Recording Academy su za nagrađivanje velikih The Velvet Underground napisali sljedeće obrazloženje: “Unatoč relativno kratkom životnom vijeku i ograničenom komercijalnom uspjehu, The Velvet Underground danas su prepoznati kao jedan od najutjecajnijih rock bendova svih vremena. Bend u kojemu su svirali Lou Reed, John Cale, Sterling Morrison i Maureen Moe Tucker bio je vjerojatno ispred svoga vremena, i vizualno i zvučno. Često nazivani suštinskim proto-punk bendom, nastavili su biti ishodište nebrojenim modernim rock pokretima u posljednjih pola stoljeća.”

Sly Stone je u obrazloženju okarakteriziran kao osoba koja je odigrala ključnu ulogu u razvoju soula, funka, rocka i psihodelije.

John Cale je nedavno najavio kako će sljedeće godine odsvirati u cjelosti klasični “The Velvet Underground & Nico” album iz 1967. godine na tri specijalna koncerta, u New Yorku, Parizu i Liverpoolu. Legendarna “Banana”, koja je proglašena jednim od najutjecajnijih albuma svih vremena, sljedeće godine slavi 50. godišnjicu nastanka.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X