Počinje 13. Festival hrvatske glazbe u Beču

Prvi put u organizaciji Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, bečkoj će se publici od 29. listopada do 26. studenoga predstaviti vrhunski hrvatski glazbenici jazza i klasike.

Matija Dedić
Matija Dedić

Raznovrsnim će programom dominirati klasična i jazz glazba, a otvorit će ga sopranistica Evelin Novak, 29. listopada,u Palači Eschenbach, izvedbom lied skladbi Richarda Straussa, Rimski-Korsakova, Brahmsa i Rahmanjinova te djela hrvatskih skladatelja Dore Pejačević, Josipa Hatzea i Ivana Zajca. Evelin je članica ansambla Berlinske državne opere, a u Beču će nastupiti uz pratnju pijanista Matthiasa Samuila.

Klub Porgy & Bess 31. listopada ugostit će Matiju Dedića, koji će u Beču svirati s američkim bubnjarom Geneom Jacksonom i Nizozemcem s njujorškom adresom, Lorisom Teepeom. Ljubitelji jazza 9. će studenoga moći će uživati u glazbi Djanga Reinhardta koju će na pozornici Hrvatskog centra izvoditi Mate Matišić Trio u sastavu Mate Matišić (gitara), Jurica Štelma (kontrabas) i Marko First (violina).

Dana 15. studenoga, Komorni orkestar Muzičke akademije Zagreb i Zbora Instituta za crkvenu glazbu Albe Vidaković Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, uz mlade pjevače pod vodstvom dirigenta i skladatelja Zorana Novačića, u velebnoj će crkvi svetoga Petra praizvesti Novačićev „Magnificat“, poletnu, modernu skladbu velikog naboja. Na tom koncertu ujedno će se nakon više od dvije stotine godina ponovno izvesti „Tantum ergo“, sakralna skladba dubrovačkog erudita, plemića, političara i skladatelja s prijelaza 18. u 19. stoljeće, Antuna Sorkočevića.

Ana Vidović
Ana Vidović

Etno-jazz dvojac Bow vs. Plectrum/Gudalo protiv trzalice, što ga čine tamburaš Filip Novosel i kontrabasist Tihomir Hojsak 22. studenoga nastupa u Hrvatskom centru. U najpoznatijem bečkom gitarističkom ciklusu Jeunesse Austria, u kojem nastupaju samo najvrsniji gitaristi iz cijelog svijeta, u petak, 24. studenoga, u slavnom bečkom Konzerthausu (Dvorana Franza Schuberta) umijeće sviranja gitare predstavit će Ana Vidović, glazbenica kojoj je, kao jednoj od rijetkih hrvatskih umjetnica posljednjih godina, uspjelo izgraditi svjetsku karijeru.

Festival će 26. studenoga zatvoriti Jazz orkestar HRT-a pod ravnanjem Andreasa Marinellla u klubu Porgy & Bess. Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije, jedini profesionalni sastav te vrste u Hrvatskoj, među najdugovječnijim je velikim sastavima na svijetu, jer kontinuirano djeluje već sedamdeset godina.

Ulaz na nastupe Evelin Novak te Komornog orkestra je slobodan, a ulaznice za ostale nastupe stoje 9-28 eura.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X