Pokrenuta kampanja odabira najružnije stvari u Zagrebu i Rijeci ‘Ružno Datče’

Roum je pokrenuo kampanju ‘Ružno datče’ u svrhu prikupljanja najružnijih predmete građana Zagreba i Rijeke te ih uz pomoć umjetnika i romske zajednice prenamjenjuje u unikatne predmete za uređenje doma.

  •  
  •  
Kampanja ‘Ružno Datče’ (Foto: Morana Stinčić)

Građani se mogu prijaviti na Facebooku kampanje ili RoUm-a s kratkom pričom o svom ružnom datčetu te fotografijom. Akcija je počela 30. svibnja, a 9. lipnja objavit će se online 5 ambasadora ružnoće u Zagrebu i 10 ambasadora ružnoće u Rijeci na kojima će se raditi u sklopu Design Districta Zagreb i umjetničke kolonije u Rijeci, u suradnji s i uz podršku Kuhinje, Rijeka 2020, Francuskog instituta, Goethe Instituta, EUNIC-a te Predstavništva Europske Komisije u Hrvatskoj. Donirani predmeti moći će se kupiti online i tijekom navedenih događanja u Rijeci i Zagrebu a sakupljena sredstva koristit će se za daljnji rad i održivost projekta RoUm.

Cilj same akcije te nagrađivanog projekta socijalne inovacije “RoUm” jest inkluzivni dizajn i davanje prostora nevidiljivim stvarima, a još i više nevidiljivnim ljudima u kulturi, umjetnosti i društvu. S ciljem održivog društva, smanjenja otpada i ponajviše socijalnom integracijom. Radimo s marginizarnim skupinama poput Romskih zajednica i mladih umjetnika koji daju novi život zaboravljenim predmetima. RoUm je projekt u Studiju za socijalne inovacije “ProPuh”.

Voditeljica projekta, Tamara Puhovski, ne sljedeći način objašnjava projekt: „Projekt okluplja Rome i umjetnike koji se bavi transformacijom otpada u unikatne dizajnerske predmete za uređenje doma. Spašavamo odbačene stvari, usvajamo napuštene predmete i dajemo novi život njihovoj staroj duši. Vjerujemo da predmetima raste vrijednost što ih više ruku dodirne.“

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

  •  
  •