Popis filmova koji će biti prikazani na 9. DORF-u

Deveti festival dokumentarnog rock filma – DORF 2015 održati će se od 12. do 15. ožujka 2015. u Vinkovcima, Vukovaru i Osijeku. Na ovogodišnjem Festivalu posjetitelje čekaju projekcije 29 glazbenih dokumentaraca iz 12 zemalja raspoređenih u 3 programa – Regionalni/Međunarodni/Tajna povijest rocka, uz bogat popratni program.

DORF 2015
DORF 2015

Projekcije filmova će biti organizirane u Vinkovcima – Gradsko kazalište i Centar znanja, Osijeku – Kino Urania i Vukovaru – CineStar.

Festival će 12.3. u Gradskom kazalištu Vinkovci otvoriti ekskluzivna europska premijera filma „Morphine – Putovanje snova“ autora Mark Shumana iz SAD, o istoimenom kultnom bandu. Autor je gost festivala.

U regionalnoj selekciji biti će prikazano 14 filmova, od kojih izdvajamo film „Izgubljeno dugme“ o Goranu Ipi Ivandiću, legendarnom bubnjaru Bijelog Dugmeta autora Renata Tonkovića, Marija Vukadina i Roberta Bubala.

U međunarodnom programu od 10 filmova izdvajamo hrvatske premijere filmova „Naš vinil ima težinu“ autora Jeffa Broadwaya (SAD) o kultnoj Stones Throw Records – hip hop etiketi koja je objavila neke od najvažnijih hip hop albuma (Madlib, Questlove, Talib Kweli…), te „Zapravo, Johnny Moped“ autora Freda Burnsa (Velika Britanija) o legendarnom punk rockeru, jedan od najboljih suvremenih dokumentarnih filmova o britanskom punk rocku.

U selekciji Tajna povijest rocka ove godine biti će prikazano 5 filmova, a izdvajamo filmove „Scarce – Dani poput ovih“ Sally Irvine (Velika Britanija) o istoimenom indie-rock bandu koji je početkom 90-ih zabljesnuo na indie sceni, te „Blaga Long Gone Johna“ Gregga Gibbsa (SAD) o Long Gone Johnu, neobičnom kolekcionaru i vlasniku kultne neovisne etikete SFTRI za koju su objavljivali White Stripes, Turbonegro…

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=UnQqBJKpBqI[/youtube]

9. DORF INTRO otvara tjedan u Vinkovcima već 9.3. kada će u Centru znanja Vinkovci biti svečano otvaranje izložbe plakata poslije kojega će biti prikazan filmovi „Kult Mance“ o kultnom zagrebačkom kantautoru Manceu, studentski rad Velimira Rodića (Hrvatska), te „Lijepa umjetnost zrcaljenja“ o čuvenoj plakatnoj aferi iz 1987. za Dan mladosti i Neue Slowenische Kunst, autora Tome Bačića i Corrine Enquist (Hrvatska).
Posebna zanimljivost je premijerno hrvatsko predstavljanje makedonskog projekta Re:Volt, koji su prije 5 godina u Skopju pokrenuli Gjorgji Janevski i Flora Pitrolo. Film će biti emitiran 10.3. uz glazbenu pratnju Dječaka iz Vode, mladog autora koji će nakon projekcije održati i koncert u Centru znanja.

Novost ovogodišnjeg DORF izdanja su skrivene projekcije pod nazivom „Pronađi DORF u centru grada“. Organizirane su 2 ekskluzivne projekcije filmova 11.3. i 13.3. na nepoznatim lokacijama u centru Vinkovaca – „Pannonian Challenge“ autora Vedrane Pribačić i Kristijana Mrkocija (Hrvatska) te „Bising/Noise Indonesia“ Adythia Utame (Indonezija) o eksperimentalnoj i noise sceni u Indoneziji.

DORF nagradu za životno djelo Zdenku Franjiću izradio je Arpad Slančik iz Subotice, a nagrada za najbolji film djelo je Marije Miloševske iz Skopja. DORF 2015 plakat napravio je Igor Hofbauer iz Zagreba.

9. Festival dokumentarnog rock filma – DORF 2015 i program EDIT organizira Udruga ljubitelja filma ‘Rare’ iz Vinkovaca. Festival podržavaju Hrvatski audiovizualni centar, Grad Vinkovci, Vukovarsko-srijemska županija, a program EDIT Zaklada Kultura nova.

Popis filmova na DORF-u:

Regionalni DORF 2015
Lijepa umjetnost zrcaljenja ……………….53′ (Hrv)
Pannonian Challenge…………………………75′ (Hrv)
Izgubljeno dugme……………………………..92′ (Hrv, BiH, Austrija)
Vrijeme za improvizaciju…………………..82′ (Slo)
?=Mi2 ……………………………………………89′ (Slo)
Nek je dan radostan ………………………….65′ (Mak)
Sudar u dvorcu …………………………………36′ (Hrv)
Posljednjih 100………………………………….36′ (Hrv)
Marzidovšek Minimal Laboratorium …..29′ (Slo)
Vidimo se na kazanu …………………………35′ (Srb)
Sonic Doom: Film …………………………….49′ (Hrv)
Veruda – Film o Bojanu …………………….33′ (Hrv)
Mizar – zvijezda nade……………………….. 18′ (Mak)
Šutka Roma Rap ………………………………. 26′ (Mak)

Međunarodni DORF 2015
Morphine: Putovanje snova ………………. 93′ (SAD)
Naš vinil ima težinu …………………………..94′ (SAD)
Zapravo, Johnny Moped ……………………..77′ (UK)
TOT-ART …………………………………………80′ (POL)
Bising / Noise Indonesia ……………………. 67′ (Indonesia)
Koji ja k…. radim na ovom bojištu? ………53′ (Francuska)
Mjesto za umiranje ……………………………..64′ (Španjolska)
Ujak Essy …………………………………………..21′ (Iran/UK)
Prokletstvo i simfonija ………………………. 20′ (SAD)
Aubade ………………………………………………6′ (Švicarska)

Tajna povijest rocka
Kult Mance…………………………………………….. 13′ (Hrv)
Blaga Long Gone Johna ………………………….. 95′ (SAD)
MC. Čovjek s vinilom ……………………………… 20′ (POL)
Scarce – Dani poput ovih ………………………… 53′ (UK)
Endrigo47 ……………………………………………… 57′ (Hrv)
Re:Volt, 30′ …………………………………………….(Mak)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X