Porto Morto i RotorMotor u Kinu Šiška – doviđenja i hvala za sve pjesme

Proteklog četvrtka su u ljubljanskom Kinu Šiška nastupili (u obliku dosadnog toungetwistera) RotorMotor (Live) i Porto Morto.

Porto Morto u Kinu Šiška (Foto: Aleš Rosa)

“Portopop” je, bez daljnjeg, glazbeni vrhunac hrvatskog kusa zvučnog outputa lanjske godine. Dugo vremena se nije pojavilo nešto toliko inovativno, a da je ujedno igralo ulogu svojevrsnog, doduše atipičnog, generacijskog mosta: neki su po prvi puta otkrili autotune upravo na tom albumu, dok su drugi okret prema pitkom, plesnom bounceu shvaćali kao prirodan put benda koji uživa u organskom eksperimentiranju sa zvukom.

Porto Morto u Kinu Šiška (Foto: Aleš Rosa)

Porto Morto je, dakle, neka vrsta dragulja koji je mnogima tek sada iskočio na radaru, iako su u zagrebačkom podzemlju aktivni cijelo desetljeće. Ljubljanskoj publici nipošto ne predstavljaju stran pojam, zadnji put su se ukazali na rođendanu Radija Študent u Rožnoj Dolini tamo negdje u mjesecu svibnju. Iako drže određenu konstantu po pitanju kvalitete nastupa uživo, “njihov pop” najbolje sjaji u varijanti “njihovih svirki”, kada su odvojeni od mase i ne predstavljaju tek fusnotu nekog većeg grupnjaka. U Šiški su spontano prolazili kroz album, te nešto starije numere – kao da setliste nije ni bilo. Bez obzira što koncert kao takav nije izgledao planski, poznavajući Porto, svaki detalj bio je dio šire koncertne dramaturgije.

Porto Morto u Kinu Šiška (Foto: Aleš Rosa)

Radi se o univerzalnom popu, recimo univerzalnom jeziku koji ljudstvom različite publike diljem regiona razumiju kao materinji. To najviše ima smisla u jednoj Ljubljani, čija mlađa grana publike u najvećoj mjeri ne mari za tradiciju, tranzicijsku glazbenu elitu i unaprijed definirane parametre bilo kojeg tipa.

RotorMotor u Kinu Šiška (Foto: Aleš Rosa)

Daleko od toga da je Kino Šiška prostor za adekvatnu studiju publike, ali entuzijazam je (očigledno) poveznica između RotorMotora, predgrupe i Porto Morta, headlinera. Moram priznati da mi, iako je postojan, taj entuzijazam nije nešto naročito jasan. Apsolutno sam siguran da nisam pristran, bivanje u Sloveniji je ostavilo traga po pitanju (ne)osjećanja bilo kojeg nacionalnog kišobrana… presuda je naprosto takva – Porto Morto je upravo ta univerzalija kojoj će biti sve teže naći solidan opening act. Koncertni promoteri svih zemalja, ujedinite se… te fore.

Porto Morto u Kinu Šiška (Foto: Aleš Rosa)

Prošli je tjedan bio prepun kiše i hladnoće, tako da smo se nalazili na ognjištu zvuka nakon nekog vremena osobnog hiberniranja. U svakom slučaju dobar “povratak”, barem s obje noge ispred stagea. Zima u gradu zna biti naporna, ali ako ništa drugo, složit ćemo se da redovito ima genijalan soundtrack. Nije duga, nije ni nešto naročito kratka – umjerena i po defaultu dosadna… Invers Ljeta u gradu, barem što se tiče te vanjske atmosfere.

Živci su visoki, decibeli su par stepenica iznad.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X