‘Post rock je sve ono što se dogodi nakon koncerta’

Barry Burns, gitarist i klavijaturist škotske grupe Mogwai dao je svoju definiciju post rocka, ali nije to sve na što se osvrnuo u intervjuu koji je na Terraneo Festivalu dao za Ravnododna.com.

Mogwai (Foto: Nino Šolić)

U svakom slučaju još uvijek ste inspirativni i može se reći svježi. Koja je tajna vaše dugotrajnosti i „nekvarljivosti“?

Barry Burns: Puno kokaina i heroina! (smijeh)

Sad ste mi dali super naslov intervjua.

Barry Burns: Ha,ha, nadam se da nisi iz te vrste medija. Uglavnom stvarno ne znam koja je tajna što smo tako dugo skupa. Jednostavno nam je gušt svirati zajedno. Od početka nam je to bilo zabavno i dalje nam je zabavno. Najvažnije je da smo još uvijek dobri prijatelji koji se dobro zabavljaju na turnejama. Ustvari i onda kad i nema turneja, iako je tog vremena obično malo. Mislim da je žalosno kad se ljudi u bendovima međusobno mrze.

Da, to je skoro postalo pravilo.

Barry Burns: Znam. To svakako nije dobro.

Možete li ukratko opisati vaš kreativni proces, samo bez kokaina i heroina?

Barry Burns: Ha, ha, to bi bilo stvarno užasno! Da je tako, valjda bi zvučali kao Duran Duran. Uglavnom, kod nas netko dođe s idejom i izloži je ostatku benda, a svakom od nas padaju razne ideje na pamet. Dakle ne postoji netko tko je stalno „zadužen za ideje”. Dakle kreće se od ideje koja obično nije u potpunosti razrađena. Tko je ima krene s melodijom, a ostali se počinju uključivati i nadograđivati pjesmu. Internet nam tu puno pomaže, jer ideje također izmjenjujemo na taj način i onda svatko može razraditi svoj dio ako je nadahnut. Potom nekoliko tjedana imamo probe na kojima se obično puno toga promijeni, a dogode se tada i neke druge pjesme. Kad uđemo u studio opet puno toga promijenimo. Kad je snimljen i te pjesme krenemo izvoditi pred publikom, opet volimo mijenjati neke stvari. Dakle naš kreativni proces je konstantna promjena. Tako radimo od kada postojimo.

Svirate li na takvim probama i stare pjesme ili ste uvijek fokusirani na novi materijal?

Barry Burns: Uglavnom smo fokusirani na novi materijal. Nismo bend koji često ima neki jam session. Ne znam zašto je tako, vjerojatno bi nam tako odlutala pažnja na nešto drugo, a ne na ono što trebamo učiniti.

Barry Burns: Naš kreativni proces je konstantna promjena. Tako radimo od kada postojimo. (Foto: Walter Thompson)

Što je Lionel Richie učinio da ste stavili njegovo ime u naslov pjesme „You’re Lionel Richie“?

Barry Burns: Stuart (Braithwaite) je imao užasan mamurluk na aerodromu, mislim da je to bilo u Londonu. Uglavnom nije bio baš u najboljem stanju kad se pred njim u neposrednoj blizini pojavio Lionel Richie. Reagirao je ushićeno i rekao: „Ti si Lionel Richie!“. Na to ga je Lionel samo pogledao i odgovorio: „Da, i?“. Stuartu je tada bilo jako neugodno zbog svog ispada. Pjesma ima veze s tim kako se posrano osjećao u tom trenutku.

Je li možda Stuart obožavatelj Lionela Richieja?

Barry Burns: Ma nije, jednostavno mu se u tom trenutku teškog mamurluka pred očima pojavila celebrity osoba i on je reagirao na to poput nekog klinca. (smijeh)

Osjećate li se vi kao poznata osoba?

Barry Burns: Neee, nipošto. Mi nismo poznati, bar ne na taj „celebrity način“. Mislim da bi nas to uništilo.

U glazbi je normalna stvar da se svakog glazbenika stavlja u neku stilsku ladicu. Mogwai je u post rock ladici. Što mislite o tome?

Barry Burns: Mislim da je to blesav pojam sam po sebi. Također mislim da se nikad nećemo uspjeti osloboditi te etikete. Za mene je post rock sve ono što se dogodi nakon koncerta.

Saznajte više:

Janelle Monae priredila najglamurozniji glazbeni trenutak Terranea

Mogwai ‘Hardcore Will Never Die, But You Will’

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X