Potpuni trijumf filma ‘Quo Vadis, Aida?’ na dodjeli Europskih oscara

Na jučerašnjoj dodjeli evropskih Oscara bosanskohercegovački film ‘Quo Vadis, Aida?’ redateljice Jasmile Žbanić odnio je trostruku pobjedu u najvažnijim kategorija.

  •  
  •  
‘Quo Vadis, Aida?’

“Quo Vadis, Aida?” proglašen je najboljim europskim filmom za 2021. godinu, Jasmila Žbanić odnijela je nagradu za najbolju redateljicu, a Jasna Đuričić proglašena je najboljom europskom glumicom, što je uspjeh koji dosad nije postigao nitko iz regije, posebno ako se uzme u obzir da je film redateljice Jasmile Žbanić ujedno i prvi film s ovih teritorija koji je uopće dobio Europskog filmskog Oscara.

Europska filmska nagrada (EFA) utemeljena je krajem 1980-godina s nakanom da postane europski pandan američkom Oscaru. Riječ o jednoj od najprestižnijih nagrada koje jedan film može dobiti. s EFA-o započinje sezona filmskih nagrada, stoga je trostruki uspjeh filma “Quo Vadis, Aida?” izuzetno značajan.

Redateljica Jasmila Žbanić je nakon dodjele kazala kako je sretna zbog osvajanja nagrada te da one predstavljaju ogromno priznanje za sve koji su radili na filmu. Zahvalila se i članovima ekipe predvođene Jasnom Đuričić “koji su stavili svoje srce u ovaj film”.

U svom govoru nakon što je proglašena najboljom europskom redateljicom zahvalila se Ženama Srebrenice “koje su najsnažniji glas mira danas” kazavši da se i nakon strašne tragedije gdje su izgubile sve muške članove porodice, one i dalje zajedno zalažu za život.

Guardian je film opisao kao “potresan prikaz katastrofalnog pokušaja UN-a da spriječe genocid u Srebrenici 1992. godine”, a bio je nominiran i za Oscara u kategoriji najbolji stranih film, kao i za BAFTA nagradu, te je osvojio preko 30 priznanja i nagrada na međunarodnim festivalima dosad.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

  •  
  •  

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X