Povećalom u suvremenu slovensku scenu: Trus! ‘First Step’ i Litošt

Iako je od izlaska albuma ‘First Step’ prvijenca grupe Trus!, objavljenog za Moonlee Records, protekla već skoro godina dana, upravo njime, kao i prvijencem grupe Litošt, otvaramo ciklus ‘Suvremena slovenska scena’, partnerskom mini-projektu Radija 808, portala Ravno do dna i Galerije Greta.

Trus! i Litošt

Saksofonist i klavijaturist Boštjan Simon iz Nove Gorice, surađuje s bubnjarem Markom Lasićem, u grupama Trans Trio i 11-članskom jazz-ansamblu Kombo, a susret s Jelenom Rusjan, glumicom i vokalisticom, pokazao se presudnim za nastanak albuma-prvijenca koji je za nepunih godinu dana postojanja jedno od najboljih slovenskih izdanja za proteklu godinu. Iako je kazališni znalci znaju po bendu Škrip Orchestra u kojem je glumila i Ana Franjić iz Analene, Rusjanova je scensku kilometražu kao bas-gitaristica stekla s bendom Mistits, cover-bendom Stanka iz riječke grupe Very Expensive Porno Movie koji živi u Ljubljani.

Trus! - originalno osmišljeni booklet prvijenca

Za naslovnicu albuma svoje je prijedloge poslalo desetak eminetnih underground-stripaša iz regije. Svoj je pak izraz pronašao u sintezi popa, psihodelije i post-punka, a neobičan je utoliko što ga na okupu drži pjevan engleski kod, koji slušatelju ne potiče lučenje hormona za neugodu. Izvorne strane benda su Simonovi aranžmani i poprilična ‘svojost’ vokala, iako s povremenim namizima; jedan na Merrill Garbus, u uvodnoj „Come On“; drugi ka Laetitiji Sadier, kao recimo na „Askew“.

Osmišljeni i ponorni tekstovi mogu se nazvati i lirskima, nadograđeni su pravom pravcatom polifonijom bubnjeva i klavijature pojačane različitim patchevima. Kvaka albuma je njegova odmjerena neuravnoteženost, očita već u ABA formi uvodne pjesme. No, dulje pjesme, poput finalne “Effect of the First Step“, koja koketira i s Laurie Anderson, čak ulaze u domenu larpurlartizma, što malo narušava inače vrlo pohvalan dojam.

Litošt

Što se pak autorskog debuta grupe Litošt tiče, iz studenog 2012., tako da nominalno ulazi u prošlu godinu, gitarist Vitja Balžalorsky ovdje svira bas na analognom synthu, na cijepanim ritmovima bubnjara Bojana Krhlanka… Simon ovdje svira samo synthove. Ljubljančanin Balžalorsky inače svira u Kombu, kao i kod Borghesije, te predvodi vlastiti jazz trio, dok je Krhlanko, iz Laškog, član renomirane slovenske grupe The Stroj, ali i nekih hrvatskih jazz-sastava, već poradi studija u Klagenfurtu. Na svom debi-albumu, grupa istražuje prostor u fusionu koji nije zagađen instrumentalističkim ubijanjem muzike; a za one zahtjevnije, sve od Silver Apples do Aphex Twina.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=3Y1-YhYty6s[/youtube]

Bend se u svojem djelovanju susreo s problemom kroćenja tzv. ‘elektronske svinje’, jer nisu htjeli sve prepustiti tehnologiji; u to ime, pogledajmo samo etos američkog benda Battles, koji su Litošt bili očita inspiracija. Već kvocijent poliritmije koji bend predstavlja na klavijaturama bio bi zahtjevan za izvesti i na njihovim matičnim instrumentima. Tako se linija između Ramonesa, koji su tek informativno poznavali svoje instrumente, te grupe Trans Am, koja je 20 godina kasnije isti etos prenijela na rad s analognim klavijaturama, može uzeti kao rezime stvaralaštva oba benda.

Dok su Trus! dotičnu ‘ramonesknost’ od Trans Ama preuzeli kao rock-bend, Litošt su ‘ramonesknost’ preuzeli kao etos i odnijeli je još koji zavoj dalje… i porazbijali omeđenost matrice.

Se kužimo?

Ocjene:

Trus! – 8/10

Litošt – 9/10

Vid Jeraj uređuje i vodi emisiju Slušna obmana koja se svake nedjelje od 22,00 sati emitira s www.radio808.com.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X