Povijesna pobjeda ‘Parazita’ na 92. dodjeli Oscara

Južnokorejski uvrnuti satirični triler Bonga Joon-hoa odnio je najviše – četiri – Oscara, uključujući oba glavna (najbolji film i režija), najbolji izvorni scenarij te najbolji međunarodni film.

“Parazit”

I to se napokon dogodilo. U devedeset i dvije godine povijesti dodjeljivanja nagrade Američke filmske akademije još ni jednom film koji nije na engleskom jeziku nije osvojio Oscar za najbolji film. Do prije nekoliko sati kada je to uspjelo uvrnutom satiričnom trileru Bonga Joon-hoa, “Parazit”. Mnogi su došli blizu, zadnji put, a možda i najbliže Roma Alfonsa Cuarona, ali rijetko koji je to zaslužio kao “Parazit”. Da pobjeda bude slađa, Bong je odnio i nagrade za najbolji izvorni scenarij i režiju, kao i po prvi put preimenovanu nagradu za “međunarodni film”, dosad poznatu kao kategorija filma na stranom jeziku. Nakon ove povijesne pobjede Akademija se može zapitati je li možda bolje međunarodne filmove koji su se probili u trku za najbolji film ispustiti iz ove kategorije, ali u svakom slučaju se nadamo da će se sve više stranih filmova probijati do publike i glavnih nagrada nakon sinoćnje dodjele.

Utrka za najbolji film je uvijek otvorena, pa smo tako i predviđali da bi se rasplet s pobjedom “Parazita” nad favoritom kladionica “1917” lako mogao dogoditi. Stoga možda i više iznenađuje pobjeda Bonga u kategoriji najboljega režisera gdje je nadvisio Sama Mendesa koji je odnio nagradu redateljskog udruženja DGA, pa je tako britanski filmaš postao prvim redateljem u posljednjih sedam godina koji nije potvrdio odluku Director’s Guilda na Oscarima. Njegov film se morao tako zadovoljiti nagradama u tehničkim kategorijama miksa zvuka, specijalnih efekata te filmske fotografije gdje je briljantni Roger Deakins odnio svoj drugi Oscar u tri godine nakon dotad trinaest nepotvrđenih nominacija. Što u tehnici nije odnio “1917” pripalo je na koncu filmu “Ford Vs Ferrari”, a riječ je o nagradama za najbolju montažu i montažu zvuka.

U glumačkim kategorijama nije bilo nikakvih iznenađenja. Od samog početka utrke bilo je jasno da će Brad Pitt odnijeti svoj prvi glumački Oscar (nakon producentskog za “12 Years A Slave”), kao i Joaquin Phoenix i Laura Dern, a Renée Zellweger svoj prvi za glavnu ulogu (“Judy”), nakon što je onaj za sporednu primila za “Studengoru” prije više od 15 godina. Biografija Judy Garland bila je nominirana i za najbolju šminku i frizuru, ali u toj kategoriji slavio je “Bombshell”. “Joker” je s najviše nominacija u igri osim Phoenixove potvdio još i onaj sjane islandske skladateljice Hildur Guðnadóttir za izvornu glazbu, a Tarantinov “Onca Upon a Time in Hollywood” osim Pittove onu za najbolju scenografiju.

Ni “Jojo Rabbit” nije ostao praznih ruku, odnio je nagradu za adaptirani scenarij, ali je izgubio od “Little Women” u kategoriji kostimografije. Na kraju ispada da je najveći gubitnik dodjele još jednom Netflix, a ponajviše njegov “The Irishman” u režiji Martina Scorsesea koji je u ranu fazu utrke krenu kao najveći favorit da bi na kraju otišao kući bez osvojenoga Oscara.

U kategoriji dugometražnog animiranog filma Pixarov “Toy Story 4” je slavio nad Netflixovim Klausom, a za kratkometrani crtić nagrađen je “Hair Love”. Unatoč našim dobrim željama za makedonske susjede čiji je “Honeyland” primio dvije nominacije, Oscar za cjelovečernji dokumentarac ipak je očekivano pripao filmu “American Factory”, dok je za kratki doks nagrađen “Learning to Skateboard in a War Zone (If You’re a Girl)”. Najboljim kratkim igranim filmov proglašen je “The Neighbors’ Window”.

Ova dodjela, kao ni prošlogodišnja, nije imala standardnoga voditelja već su najavljivači najavljivali najavljivače koji su pak najavljivali pobjednike, na račun čega su se neki i sami našalili. Među tim najavljivačima najsmiješniji su bili Julia Louis-Dreyfus i Will Ferrel, a od glazbenih točaka valja izdvojiti Eminemov nastup iznanađenja, kao i nastup Cynthije Erivo kojim je zasjenila sve ostale nominirane za najbolju pjesmu, pa tako i Eltona Johna koji je na koncu odnio nagradu u pitanju.

Na kraju treba reći kako je ove godine Akademija glasala srcem i nagradila neupitno najbolji film u konkurenciji te najbolji film godine uopće, film koji je krenuo u osvajanje srca odnijevši Zlatnu palmu u Cannesu pa sve do sinoćnje krune sezone filmskih nagrada u Dolby Theatreu. Svakako je velika stvar da je strani film uspio prodrijeti do glavne nagrade, ali još veći uspjeh leži u činjenici da je riječ o proizvodu južnokorejske kinematografije koju su do otvaranja posljednje omotnice večeri mnogi smatrali prenasilnom, prečudnom, preludom, preuvrnutom – kako god vam drago – da uspije u ovoj nakani. Ostaje vidjeti znači li to da će se otvoriti brana azijske i svjetske kvalitete prema Hollywoodu, ali već ovu sinoćnju pobjedu treba slaviti kao važan korak u tom smjeru. Bong i tim “Parazita” zaslužili su ovu pobjedu više od mnogih pobjednika u posljednjem desetljeću.

Zadnje od Komentar

Idi na Vrh
X