Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva pozvao Hasanbegovića da odstupi s funkcije

Saša Leković, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, reagirao je na priopćenje Ministarstva kulture povodom fizičkog napada na književnika i novinara Antu Tomića u Splitu.

Saša Leković (Foto: Mediacentar Sarajevo / Facebook)
Saša Leković (Foto: Mediacentar Sarajevo / Facebook)

“Ministarstvo kulture osuđuje fizičko nasilje i napad na svakog građanina. Ovaj slučaj ujedno podsjeća na važnost odgovornosti za javno izgovorenu i/ili pisanu riječ“, glasila je sramotna izjava Ministarska kulture koju je sinoć povodom napada na Tomića prenijela Nova TV.

Na tu izjavu danas su reagirali brojni novinari, a reakciju Saše Lekovića, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, kojom ujedno poziva ministra Zlatka Hasanbegovića da odstupi s funkcije, prenosimo u cijelosti:

“Takav komentar fizičkog napada bi bio skandalozno nekulturan, bahat i opasan čak i da ne dolazi iz Ministarstva kulture i da napadnuta osoba nema nikakve veze sa kulturom. No, nažalost, s obzirom na sve što se događa s Ministarstvom kulture od kada je tamo ministar dr. Zlatko Hasanbegović ovakav komentar nije neočekivan. U civiliziranim društvima novinare i pisce (kao niti bilo kojega drugoga građanina) nije dopustivo na odgovornost za izrečeno ili napisano „pozivati“ batinama, uvredama i prijetnjama. A politička odgovornost onoga koji na bilo koji način opravdava ili relativizira batine, uvrede i prijetnje kao odgovor na javno izgovoreno ili napisano u civiliziranim društvima pretpostavlja odstupanje sa funkcije. Čak i kada se onaj tko je uvjeren kako je u redu vrijeđati, prijetiti i tući ljude što misle svojom glavom i slobodno nastupaju u javnosti kukavički skriva iza institucije za koju je odgovoran.” – izjavio je Leković.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X