Predstavljen program 19. Zagreb Film Festivala

Na konferenciji za medije održanoj u četvrtak u Uraniji predstavljen je program 19. Zagreb Film Festivala koji će se održati od 14. do 21. studenoga u Kinu SC, kinu Tuškanac, Teatru &TD, Uraniji i HUB-u 385, kao i na online platformama kinoeuropa.hr i croatian.film.

19. Zagreb Film Festival

Čak 134 filmska naslova raspodijeljeno je u pet natjecateljskih (Glavni program dugometražnog filma, međunarodnog kratkometražnog filma i hrvatskog kratkometražnog filma; Ponovno s nama i Mreža festivala Jadranske regije), četiri popratna programa(Velikih 5, Ledolomke, PLUS i LUX), festival za djecu KinoKino i Industriju, program posvećen edukaciji i umrežavanju profesionalaca. Program su na konferenciji za medije predstavili direktor Boris T. Matić, izvršni direktor Hrvoje Laurenta, producentica Lana Matić i koordinatorica programa Selma Mehadžić.

“Nakon prošlogodišnjeg online izdanja uzbuđeni smo što nam predstojeće donosi ponovni susret s publikom u kinima! Dio programa donosimo u 20-ak gradova izvan Zagreba, ali i online u cijeloj Hrvatskoj. Nedostatak kapaciteta u gradskim kinima i zatvaranje kina Europa razlog su što se nakon više od deset godina vraćamo u SC, a to nam, vjerujem, svima budi lijepe uspomene.

Broj i kvaliteta filmova koje smo uzimali u obzir za ovogodišnje izdanje pokazali su kako, unatoč pandemiji, nije stalo snimanje na globalnoj razini i kako su iza nas dvije filmski izrazito produktivne godine, a pred publikom ZFF-a jedan od najjačih glavnih programa dosad s nikad većim brojem debitanata nagrađenih na A festivalima. Među 12 naslova u glavnom programu dugometražnog filma, predstavit ćemo pobjednike ovogodišnje Venecije (Događaj, Audrey Diwan) i Cannesa (Titan, Julia Ducournau) te trostrukog laureata festivala Sundance (Košnica, Blerta Basholli). Vesele nas i uzbudljivi žanrovci debitantskih autora, nova i zanimljiva glumačka lica, istraživanje kulturnog nasljeđa dalekih zemalja, ali i slavlje hrvatskog filma – koje najavljujemo uz nacionalnu premijeru Zbornice Sonje Tarokić”, izjavio je Boris T. Matić.

Tri laureata najvećih svjetskih festivala iz ZFF-ova glavnog natjecateljskog programa dugometražnog filma potpisuju autorice. Pobjednik ovogodišnje Venecije, Događaj u režiji Audrey Diwan, moćna je i napeta adaptacija poluautobiografskog romana francuske spisateljice Annie Ernaux u kojem secira svoje iskustvo ilegalnog pobačaja u Francuskoj 1960-ih. Kosovski film Košnica Blerte Basholli ostat će upisan kao prvi film u povijesti koji je istovremeno osvojio nagradu za najbolji film, režiju te nagradu publike u međunarodnom igranom programu na festivalu Sundance. Radnja Košnice temelji se na istini-toj priči o mladoj udovici Fahrije koja, unatoč osudama i prevladavajućem osjećaju beznađa, započinje vlastitu proizvodnju ajvara i tako uzrokuje pravu malu žensku revoluciju. Francuska vragolasto uvrnuta fantazija uronjena u neon, seks i nasilje Titan, u režiji Julie Ducournau, osvojila je Zlatnu palmu Can-nesa, čime je Ducournau postala tek druga žena u povijesti ovjenčana tom prestižnom nagradom.

Dva konkurentska naslova s elementima fantastike također su laureati svjetskih A festivala. Jezovita islandska folklorna bajka Janje u režiji Valdimara Jóhannssona smještena je na izoliranu farmu ovaca, a prati bračni par bez djece (Noomi Rapace i Hilmir Snær Guðnason) koji usvajaju neobično hibridno no-vorođenče. Egipatski film Perje počinje neuspjelim mađioničarskim trikom koji patera familiasa jedne obitelji pretvara u bijelu kokoš. Režiju ove crnohumorne apsurdističke priče o subverziji egipatskog pat-rijarhata, ovjenčane Grand prixom i Nagradom FIPRESCI na Tjednu kritike u Cannesu, potpisuje Omar El Zohairy.

Pet od ukupno 12 filmova iz natjecateljskog programa dugometražnog filma odabrani su kao pred-stavnici matičnih zemalja u utrci za Oscare kao najbolji strani film. Uz već spomenute Titan (Francuska), Janje (Island) i Košnicu (Kosovo), za pozlaćenim kipićem trče još dva naslova iz programa ZFF-a čiji junaci ljubav i razumijevanje pronalaze na posve neočekivanim mjestima. Kupe br. 6, drugo ostvarenje finskog redatelja Juhe Kuosmanena (Najsretniji dan u životu Ollija Mäkija – ZFF 2016.), prati neobičan susret mlade finske arheologinje i pripitog ruskog rudara. Melankoličan i dirljiv film ceste, koji uspoređuju s Linklaterovim klasikom Prije svitanja, ovjenčan je Grand prixom u Cannesu. Zatvorska drama iz poslijeratne Njemačke, Konačna sloboda Sebastiana Meisea potret je nesvakidašnjeg odnosa dvojice zatvorenika, Hansa (Franz Rogowski – Victoria, Undine, Tranzit) koji robija jer je homoseksualac i o-suđenog ubojice Viktora u kojem se vješto isprepliću osobno, senzualno i političko.

Dva nagrađivana naslova na velika platna prenose ljubavne priče europskih migranata, a zajedničko im je i to što su iznjedrili dva sjajna glumačka talenta. Provokativna satira Čovjek koji je prodao svoju kožu, redateljice Kaouther Ben Hanije, prati mladog sirijskog izbjeglicu koji, želeći se ponovno sastati s voljenom ženom, završava kao eksponat u europskim muzejima. U glavnoj ulozi gledamo sjajnog sirijskoga glumca Yahyu Mahaynija, koji je za ovu ulogu ovjenčan nagradom sekcije Horizonti u Vene-ciji, a jednu od uloga tumači Monica Bellucci. Strahinja Banović Stefana Arsenijevića (Ljubav i drugi zločini) suvremena je reinterpretacija srpskog ljubavnog epa čiji protagonist, ganski migrant Strahinja, duž balkanske rute traži voljenu suprugu. Strahinja Banović je u Karlovym Varyma osvojio niz nagrada, uključujući onu za najbolji film, a Ibrahim Koma, francuski glumac porijeklom iz Malija, proglašen je najboljim glumcem. Imigrantsko iskustvo i odnos s vlastitim kulturnim nasljeđem okosnica su šarmantne i dirljive američke indie dramedije Kraljica iz Bronxa u režiji Nane Mensah, nagrađene za najbolju režiju na festivalu Tribeca.

Glavni program dugometražnog filma 19. ZFF-a donosi i dugoočekivanu hrvatsku premijeru filma Zbor-nica Sonje Tarokić, ovjenčanog posebnim priznanjem žirija i priznanjem ekumenskog žirija u Karlovym Varyma. Premijerom Zbornice zaokružit će se priča o razvoju ovog filmskog projekta koji je predstavljen 2013. godine na ZFF-ovoj radionici Moj prvi scenarij. Dugometražnu selekciju zaključuje izvankonku-rentski naslov Deset u pola, nova komedija oskarovca Danisa Tanovića s Brankom Đurićem i Izudinom Bajrovićem, inspirirana jednim od najkontroverznijih gastronomskih pitanja: gdje se mogu pojesti najbolji ćevapi u Sarajevu?

Glavni natjecateljski program međunarodnog kratkometražnog igranog filma uključuje deset naslova, a toliko ih je uvršteno i u Kockice, glavni natjecateljski program nacionalnog kratkometražnog filma.

Natjecateljski program Ponovno s nama donosi filmove autor/ica poznatih ZFF-ovoj publici, čije smo debitantske ili ranije radove pratili kroz glavni natjecateljski program ili kroz godišnju filmsku distribuciju ZFF-a. Uz već ranije najavljene nove filmove velikana Radua Judea, Joachima Lafossea, Mohameda Diaba i Lorenza Vigasa u programu su: Heroj, najnoviji film dvostrukog dobitnika Oscara Asghara Far-hadija (Prošlost – ZFF 2013.; Nader i Simin se rastaju; Trgovački putnik), uzbudljiva drama o sudbini pojedinca u društvu koje voli uzdizati ljude na pijedestal, ali ni samo ne vjeruje vlastitim pričama. Chiara, napeta drama o gubitku nevinosti i intrigantan doprinos popularnoj trilogiji Jonasa Carpignana (Medi-terranea – ZFF 2015.; Ciambra – ZFF 2017.).

Nakon održanog Proljetnog izdanja, uspješna suradnja četiriju regionalnih festivala nastavlja se i ove jeseni na ZFF-u. Natjecateljski program Mreža festivala Jadranske regije izbor recentnog europskog filma koji, između ostalih, uključuje dva filma iz aktualne selekcije za Europske filmske nagrade: Čuvar brata svoga turskog redatelja Ferita Karahana i surovu dramu Prirodno svjetlo Dénesa Nagyja.

Popratni program Velikih 5, koji ZFF dugi niz godina ostvaruje u suradnji s mrežom kulturnih instituta Europske unije u Hrvatskoj (EUNIC), svake godine predstavlja istaknute recentne naslove iz pet najvećih europskih kinematografija. Ovogodišnji predstavnik Španjolske u programu je ujedno nacionalni kandi-dat za Oscara, film Veliki gazda, mračna korporativna satira u kojoj Javier Bardem majstorski utjelovlju-je prijateljsko lice kapitalističke korupcije. Francuska je ove godine predstavljena filmom Gagarin, vedrom socijalnom dramom s primjesama magijskog realizma i nostalgičnom posvetom Cité Gagarine, utopijskom projektu kolektivnog stanovanja. Njemački film u selekciji, A sutra i cijeli svijet, uzbudljiv je triler o pobunjenoj antifašističkoj mladeži prikazan na festivalima u Veneciji i Torontu. Britanski pred-stavnik, Točka pucanja, film je snimljen u jednom kadru za ulogu u kojem je glumica Vinette Robinson osvojila posebno priznanje u Karlovym Varyma, dok Italiju predstavlja nagrađivana obiteljska drama Sestre Macaluso, dirljiva kronika o prolaznosti i sjećanju.

Nadolazeće izdanje ZFF-a donosi i nekoliko online programa, koji će se moći gledati na platformama croatian.film i kinoeuropa.hr, a među njima je retrospektivni tematski program Ledolomke, koji donosi pet filmskih ostvarenja istočnoeuropskih autorica koje su svojim radom razmicale željeznu zavjesu, pro-gram PLUS, namijenjen srednjoškolskoj publici, program LUX koji donosi tri dobitnika istoimene nagrade Europskog parlamenta te program Festivali pod reflektorom koji okuplja gotovo 50 recentnih naslova kratkoga i dugog metra što su ih za ZFF odabrali programski direktori i selektori nekolicine regi-onalnih i europskih filmskih festivala. I festival po mjeri najmlađe publike, KinoKino — Međunarodni filmski festival za djecu, i ove će godine svoje posebno, šesto izdanje imati u sklopu ZFF-a. Platforma za umrežavanje profesionalaca, Industrija kao i dosad donosi predavanja renomiranih inozemnih filmaša, radionice namijenjene svim generacijama te pitching sesije i tematske panele. ZFF putuje i ove će godi-ne proširiti djelić sjajne zeefefovske atmosfere izvan granica glavnoga grada. Paralelno sa zagrebačkom publikom, u odabranim filmovima uživat će publika na rekordnih 20 lokacija diljem Hrvatske.

U želji da pridonese razvoju svijesti o okolišu, Zagreb Film Festival kao potpisnik inicijative We Choose Reuse, u suradnji s partnerima Zelenom akcijom, socijalnom zadrugom Humana Nova i Okolišnim festivalom, započinje niz aktivnosti kako bi postao zeleniji festival. Tako će za vrijeme festivala na svim festivalskim lokacijama biti dostupne kartonske kutije za reciklažu, a svi zainteresirani moći će sudjelo-vati u projektu Ormarić razmjene ili na Zelenom otoku u SC-u reciklirati elektronički otpad.

Pretprodaja ulaznica počinje 4. studenoga putem interneta na kupiulaznicu.zff.hr, a na istoj web adresi ulaznice će biti dostupne u redovitoj prodaji. Tijekom pretprodaje, od 4. do 13. studenoga, cijene ula-znica su 5 kuna povoljnije. Prodaja ulaznica na lokacijama počinje 14. studenoga. Kompletan filmski program i raspored potražite na našim službenim stranicama zff.hr.

S obzirom na epidemiološku situaciju, ulazak na projekcije i programe festivala bit će moguć s valjanom EU digitalnom COVID potvrdom ili važećim negativnim testom (PCR do 72 sata, brzi antigenski do 48 sati).

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X