Predstavljeno ‘Ljeto u Azimutu’ i Kolektiv 4B – šibenska mreža kulturne suradnje

Šibenski predstavnici nezavisne kulture krenuli su velikim koracima. Od lipnja do rujna, ispred Azimuta će biti održano čak 66 koncerata, glazbenih programa, izložbi, kvizova, festivala i drugih događanja koji će biti dostupni Šibenčanima i brojnim gostima.

S predstavljanja ‘Ljeta u Azimutu’ i Kolektiva 4B – šibenske mreže kulturne suradnje (Foto: Šibenik In)

“Priča o Kolektivu 4B nastala je u vrijeme lockdowna. Naša ideja do koje smo došli kroz puno mjeseci pričanja i razgovora jest šibenska mreža kulturne suradnje i razvoja. Baš zato mi je drago što za ovim stolovima imamo pripadnike svih segmenata kulture i svih oblika udruživanja, jer upravo je to cilj ovog našeg projekta – da sjednemo svi za stol i razvijemo dijalog te da vidimo kako unaprijediti stvari, kako riješiti probleme i kako disperzirati većinu kulturnih sadržaja tijekom ljeta. Doslovno da radimo na tome da razvijamo Šibenik kao grad koji živi kulturu 365 dana u godini. Kada to napravimo, imat ćemo grad sretnih ljudi. Iznimno smo ponosni na ovogodišnji program. Osmišljen je i dogovoren u teškim uvjetima rada, u ozračju zabrana i ograničenja. Posebno raduje činjenica da od ove godine program ne realiziramo sami, već imamo podršku brojnih umjetnika i volontera okupljenih u udruzi Kolektiv 4B – šibenskoj mreži kulturne suradnje. U okviru udruge djeluju odjeli za glazbenu, likovnu, književnu i tehničku kulturu, te odjel za kulturni razvoj mladih.”, objasnio je Hrvoje Jelković, voditelj Azimuta u četvrtak na tiskovnoj konferenciji.

Marko Podrug, voditelj glazbenog odjela Kolektiva 4B, ujedno i zamjenik glavnog urednika portala Ravno do dna, predstavio je glazbeni program: “Azimut se lokacijski, ali i simbolično, pozicionirao između alternativne Martinske i gradskih pozornica kojima upravlja Tvrđava kulture. Upravo takav je, na razmeđi alternative i mainstreama, sastavljen i koncertni dio programa ‘Ljeto u Azimutu’. Naravno, Azimut već tradicionalno nudi pozornicu lokalnim bendovima, poput Magula, Fogsellersa i projekta K.D.Return, a ustaljeno je i da se na livadi ispred kluba predstave i kantautorice, pa će tako nastupiti Irena Žilić, Luce Barbara Munjas, Lu Jakelić i Nina Romić. Osim njih, nastupit će i Detour, Igralom i MI VIDA, a u sklopu promocije albuma „Zagreb Calling“ nastupit će nemanja i The Gentleman. U okviru projekta Nevidljiva scena, koju podupire i Ministarstvo kulture i medija, predstavit ćemo mlade i nedovoljno afirmirane, a izuzetno kvalitetne domaće i regionalne bendove.”

Kolektiv 4B je šibenska mreža kulturne suradnje koja, uz ekipu iz Azimuta, okuplja i članove udruga Fotopoetika i Š.U.M, te brojne šibenske umjetnike i volontere. “Cilj udruge je stvarati kvalitetne kulturne sadržaje i učiniti ih dostupnim svima. Kroz zajedništvo i otvorenost, Kolektiv 4B želi postati platforma podrške šibenskoj kreativnoj sceni i omogućiti umrežavanje na nacionalnoj razini, pa i šire”, kazala je Maja Šintić.

Posebnost ovogodišnjeg programa je serija likovnih izložbi koje je predstavila Branka Grubić, voditeljica vizualnog odjela u Kolektivu 4B: “Priča s likovnim programom krenula je krajem prošle godine s Božićnim tinelom. Želja nam je da Azimut postane platforma šibenskim umjetnicima za prvo ozbiljnije javno predstavljanje. Istovremeno, želimo u Šibenik dovesti kvalitetne programe sa svih strana. Kad god to bude moguće, izložbe ćemo postavljati na otvorenom, kako bi bile dostupne što većem broju ljudi. Sezonu započinjemo zajedničkom izložbom Marija Jurasa (Lulas Art) i Koraljka Grebena koju svi jedva čekamo. Od izložbi svakako treba istaknuti „Litnju kužinu“ – zajedničku izložbu šibenskih umjetnika, te „Djevojku iz moga kraja“ – seriju fotografija iz raznih krajeva, inspiriranu poezijom Arsena Dedića. Veselim što izložbe privlače sve veći broj ljudi i postaju sve važniji dio kulturne i turističke ponude. A vjerujte mi, nema boljeg mjesta za predstavljanje umjetnika od Azimuta.”

Program potražite ovdje.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X