Premino je veliki kompozitor Ennio Morricone

Veliki maestro i čovjek koji je obilježio zvuk velikog platna umro je u 92. godini.

Ennio Morricone snimljen u Cannesu 2007. godine (Foto: Wikipedia)

Ennio Morricone umro je tijekom proteklog vikenda u Rimu zbog posljedica pada, javlja Hollywood Reporter.

Ennio Morricone rođen je u Rimu, gdje je i diplomirao je na Konzervatoriju Sveta Cecilija. Na toj je visokoškolskoj instituciji, iznimno darovit, poduku iz trube pohađao u neformalnom svojstvu od 9. godine, a u dobi od 12 godina je službeno upisan kao student. Na konzervatoriju je diplomirao trubu 1946. godine, a 1954. i kompoziciju. Počeo je skladati 1947. godine, isprva glazbu za teatar.

Na početku karijere skladao je simfonijska i komorna djela, te radio za kazalište, radio i televiziju. Filmsku glazbu sklada od 1961., a svjetski ugled stekao je u suradnji sa režiserom Sergiom Leoneom, za čiji špageti vestern “Za šaku dolara” 1964. godine piše iznimno zapaženi glazbeni zapis. Leone i Morricone nastavljaju u narednim godinama svoju odličnu suradnju, te 1965. godine nastaje u toj stvaralačkoj vezi špageti vestern “Za dolar više”, a 1966. “Dobar, loš, zao” – što su možda tri najznačajnija filma u žanru: Morriconeova glazba je svakako dala veliki doprinos njihovom svjetskom uspjehu. Sa Sergiom Leoneom je i poslije nastavio plodnu suradnju; iznimno je zapažen njihov zajednički rad na filmu “Bilo jednom u Americi” iz 1984. godine.

U svojoj karijeri je komponirao glazbu za preko četiri stotine filmova.

Od 1977. godine sklada za filmsku industriju u Hollywoodu. 1978. godine radi glazbu “Dane raja”, film režisera Terrencea Malicka. Popis holivudskih režisera s kojima je radio narednih desetljaća uključuje i imena Johna Carpentera, Briana De Palme i Olivera Stonea. Uz njegov rad na gore navedenim filmovima, osobito je zapažena i njegova filmska glazba za filmove “Misija” (1986.), “Nedodirljivi” (1987.), “Cinema Paradiso” (1988.), “La leggenda del pianista sull’oceano” (The Legend of 1900) (1998.), “Malèna” (2000.) i mnoge druge.

Morricone je u šest desetljeća karijere također vrlo mnogo dirigirao; ugledom se ističu angažmani kod Filharmonijskog orkestra La Scala, Orkestra Rimske opere, Španjolskog nacionalnog orkestra (Orquesta Nacionales de España, ONE), Brazilskog nacionalnog orkestra. Glavni je dirigent rimskog “Orchestra Roma Sinfonietta”.

Ennio Morricone u Areni Zagreb (Foto: Izidor Tačković)

Od 1964. do 1980. godine bio je značajno uključen – kao kompozitor i trubač – u rimskom avangardnom “Gruppo di Improvvisazione di Nuova Consonanza” (G.I.N.C.), grupi skladatelja koja se bavila eksperimentalnom glazbom, metodom slobodne improvizacije. Tijekom godina snimio je “Il Gruppo” 7 albuma.

Originalnim stilom Morricone je značajno obogatio talijansku i svjetsku filmsku glazbu i postao uzor mnogim mlađim skladateljima. Neki ga spominju kao najvećeg skladatelja filmske glazbe uopće.

Godine 2007. dobio je Oscara za životno djelo a 2016. Oskara za glazbu u filmu Quentina Tarantina “The Hateful Eight” pa je postao najstarija osoba koja je osvojila Oscara u natjecateljskoj konkurenciji.

Višestruko je nagrađivan priznanjima BAFTA, Zlatni globus, talijanskim filmskim priznanjima “David di Donatello”, te raznim drugim visokim profesionalnim priznanjima i državnim odlikovanjima, uključujući francusko odlikovanje “Legija časti”. Preko trideset izdanja glazbenih albuma s njegovom glazbom označeni su kao “zlatne ploče” i “platinaste ploče”

Iz braka sa suprugom Marijom (Maria Travia) sklopljenim 1956. godine ima četvero djece. Njegov sin Andrea Morricone (r. 1964.) je dirigent i skladatelj, a drugi sin Giovanni Morricone (r. 1966.) je filmski redatelj.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X