Preminuo Branko Lustig

Umro je u 87. godini naš najpoznatiji filmski producent i dvostruki dobitnik Oscara.

Branko Lustig (Foto: Wikipedia)

Branko Lustig je rođen u Osijeku, u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji. Njegov otac, Mirko, bio je glavni konobar u Caféu osječkog hotela Central, a njegova majka, Vilma, bila je kućanica. Tijekom Drugog svjetskog rata, kao dijete bio je dvije godine zatočen u Auschwitzu i Bergen-Belsenu. Većina članova njegove obitelji su nestali u koncentracijskim logorima diljem Europe, uključujući njegovu baku koja je ubijena u plinskoj komori, dok je njegov otac ubijen u Čakovcu 15. ožujka 1945. godine. Lustigova majka preživjela je Holokaust pa se s njom ponovno sjedinio nakon rada. Na dan kada je oslobođen, imao je 30 kg. Lustig je svoje preživljavanje Auschwitza pripisao njemačkom časniku koji je igrom slučaja potjecao iz istog osječkog naselja iz kojeg je i Lustig. Slučajno je čuo Lustiga kako plače pa ga je pitao tko mu je otac. Ispalo je kako je taj časnik poznavao Lustigovog oca. Svoja iskustva iz koncentracijskih logora kasnije je djelomično prenio i u Spielbergov film “Šindlerova lista”.

Početkom pedesetih studirao je glumu na Kazališnoj akademiji u Zagrebu, te radio na filmu, isprva kao organizator snimanja, potom kao pomoćnik redatelja, direktor filma i producent u ukupno više od 100 hrvatskih, koprodukcijskih i stranih filmova. Kao sporedni glumac je debitirao 1962. u partizanskom filmu “Kozara”, a radio je i na filmskim klasicima “Limeni bubanj” V. Schlöndorffa iz 1979. i “Sofijin izbor” A. J. Pakule iz 1982. godine.

U svijetu TV produkcije bio je nagrađen Emmyjem za seriju “Ratovi za drogu: priča Camarena” (1990.), a njegova najglasovitija filmska ostvarenja za koje je dobio Oscare su “Schihdlerova lista” Stevena Spielberga (1993.) i “Gladijator” Ridleya Scotta (2000.), za koje je nagrađen i Zlatnim globusom.

Zapaženi su bili i “Pad crnog jastreba” (2001.), “Kraljevstvo nebesko” (2005.), “Dobra godina” (2006.), “Američki gangster” (2007.) i “In Between Engagements” (2014.).

Po povratku u Zagreb krajem prvog desetljeća ovog stoljeća postao je predsjednik Festivala tolerancije tj. Festivala židovskog filma, a proglašen je i počasnim građaninim Grada Zagreba.

Preminuo je danas, u četvrtak, u Zagrebu u 87. godini.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X