Preminuo glumac Predrag Ejdus

Predrag Peca Ejdus, srpski kazališni i filmski glumac, te profesor glume, preminuo je u petak 28. rujna u 72. godini u Beogradu.

  • 38
    Shares
Predrag Ejdus (Foto: Wikipedia)

Predrag Ejdus preminuo je nakon duge i teške bolesti, priopćilo je Narodno pozorište u Beogradu, kojem je bio i nekadašnji upravitelj.

U kazalištima širom nekadašnje Jugoslavije, u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Zagrebu, te u Njemačkoj, Francuskoj, Kanadi, SAD, Mađarskoj, Švicarskoj, Predrag Ejdus odigrao je 150 dramskih uloga. Snimio je više od 50 filmova, televizijskih drama i serija. U njegove antologijske kazališne uloge ubrajaju se likovi: Osipa Mandeljštama, Joakima Vujića, kneza Miškina, Franca Kafke, Napoleona, Borisa Godunova, Isaka Babelja, Porfirija Petroviča, Kir Janje, Laze Dunđerskog… Igrao je u predstavama “Faust 1 i 2”, “Kir Janja”, “Gospoda Glembajevi”, Mletački trgovac”, “Supermarket”, “Skupu”…

Jedan od najboljih srpskih glumaca rođen je 24. jula 1947 godine u Beogradu.

Završio je 14. beogradsku gimnaziju, a diplomirao glumu 1972. godine na Akademiji za pozorište, film i televiziju, u klasi profesora Milenka Maričića. Bio član amaterskog pozorišta Dadov od 1962. do 1968, a član Drame Narodnog pozorišta u Beogradu postao je odmah nakon diplomiranja 1972, i tu je ostao do 1993, kada je sa Svetlanom Bojković i Predragom – Mikijem Manojlovićem otišao iz Narodnog pozorišta, u znak protesta zbog dolaska Aleksandra Berčeka na mjesto upravitelja pozorišta.

Poseban kuriozitet vezan je za predstava Radoslava Pavlovića „Šovinistička farsa” u režiji Egona Savina u kojoj je ulogu Bernarda Draha odigrao 1800 puta.

  • 38
    Shares

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X