Priča iz backstagea: Zašto je otkazan Terraneo festival?

Iz organizacijskoj tima uvjeravaju da Terraneo traži neposredan ‘izlaz na more’. Svi ostali danas ne vjeruju da će se festival ikad više održati.

Terraneo festival 2013 (Foto: Tomislav Rosandić)

Po šibenskim kuloarima trenutačno kola barem deset teorija o razlozima gašenja Terranea, festivala koji je iz temelja promijenio konture turističke ponude grada, dao njegovom razvoju nove perspektive, Šibenik učinio vidljivim na globalnoj mapi, a hrvatskoj promotorskoj i glazbenoj sceni otvorio vidike.

„Već mjesecima blisko surađujemo s gradom Šibenikom u traženju nove adekvatne festivalske lokacije, pogodne za daljni razvoj i novu viziju Terranea“, stajalo je u današnjem priopćenju organizacijskog tima, uz nastavak: „Unatoč svim dosad uloženim zajedničkim naporima, nova lokacija nije pronađena na vrijeme koje bi nam dozvolilo organizaciju pravog izdanja Terraneo festivala 2014.“

Priopćenje je, kako to s priopćenjima obično i biva, nedorečeno, puno rupa i nategnuto. Glasnogovornik i nekadašnji direktor festivala, koji ga je i potpisao, za portal TRIS dao je nešto prošireniju verziju: „Nije tajna da Terraneo traži izlaz na more. Vlasnici smatraju da bez plaže u neposrednoj blizini festivala ne mogu računati na povećani broj prodanih ulaznica u inozemstvu.“

Plaža na Minerskoj u šibenskom kanalu je lani funkcionirala, no festival nije dobio dozvolu da na njoj organizira kamp, a i taj je prostor premalen da bi se cijeli Terraneo tamo smjestio. Jedno vrijeme bila je aktualna i opcija preseljenja Terranea na otok Obonjan. Prema izvorima bliskim organizacijskom timu, budućnosti za festival na Obonjanu nema, jer je „u pravnom smislu to prevelika zavrzlama i nerješiv problem“.

Isti izvor nam je potvrdio i ono što se neslužbeno moglo čuti i tijekom Terranea 2013. – otkad su festival preuzeli američki vlasnici zavladala je smetenost u organizaciji i potpuni nedostatak ideje u programskom konceptu. Činjenica jest, iz glazbene vizure zaključeno, da se Terraneo od festivala koji je bio posložen programski aktualno i relevantno u svjetskim okvirima, prometnuo u paradu potrošenih zvijezda, kakvo je bilo njegovo lanjsko izdanje. Upravo je nedostatak konkretne informacije o pravim vlasnicima festivala dovelo i do teorija urote, a po jednoj od njih Terraneo je namjerno ugašen jer su u njegovu vlasničku strukturu ušli i suvlasnici novosadskog Exita, koji su se jednostavno odlučili riješiti konkurencije.

Koliko u svemu tome ima istine vrijeme će pokazati ili možda i neće. U svakom slučaju, dok na lokalnoj političkoj sceni traje prepucavanje na relaciji SDP-HDZ o tome tko snosi krivnju za gašenje festivala, doznajemo da će, pod egidom Terraneo, ovoga ljeta u Šibeniku nastupiti barem dva velika svjetska glazbena imena, i to vrlo vjerojatno na još nedovršenoj pozornici tvrđave sv. Mihovil.

I koliko god da se u službenim izjavama danas provlače teze da se radi o „samo jednoj godini pauze“ ili „prijelaznom razdoblju“, izvori nam nisu mogli potvrditi da će se Terraneo iduće godine zaista i održati. U šibenskim glazbenim, novinarskim i promotorskim krugovima danas nitko ne gaji prevelike nade. Ogromna šteta za Šibenik i Hrvatsku, tolika da njezine razmjere danas još ne možemo objektivno ni sagledati.

Tekst objavljen u suradnji s portalom Tris.com.hr

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Tema

Idi na Vrh
X