Prijedlog rebalansa proračuna u Srbiji u potpunosti izostavio kulturu

Sektor kulture i samostalni umjetnici nisu obuhvaćeni Uredbom Vlade Republike Srbije o rebalansu budžeta, kojim je predviđena ekonomska pomoć u iznosu od 5,1 milijardu eura u cilju saniranja posljedica epidemije koronavirusa, javlja Nova.rs.

(Foto: Anastasija Asja Zec)

Čelnici umjetničkih udruga i odbora u Srbiji osupnuti su prijedlogom rebalansa u kojem kulturnom sektoru doslovce pripada nula dinara, te su mnogi od njih jučer oštro reagirali i uputili prosvjedna pisma nadležnim institucijama.

Prosvjedno pismo Ministarstvu financija poslalo je i Udruženje dramskih umetnika Srbije (UDUS), dok Predsjednik Koordinacijskog odbora reprezentativnih umjetničkih udruženja Bojan Kovačević izjavljuje da je prijedlog rebalans već sada sramota, i prije nego ode na izglasavanje.

“Mere Ministarstva finansija donete su da bi se određene delatnosti zaštitile od nestanka. Iz nekog razloga, kod onih koji su donosili mere, ne postoji svest da je oblast umetnosti neophodna uređenom društvu i da celokupna civilizacija počiva na kulturi”, izjavio je Duško Panuković, potpredsjednik Koordinacijskog odbora reprezentativnih umjetničkih udruženja Srbije, za Nova.rs.

Panuković je primijetio da se građanima u samoizolaciji preporuča čitanje knjiga, gledanje filmova i slušanje glazbe, što su sve proizvodi umjetnika i upozorio da su mnoge zemlje donijele posebne mjere kako bi zaštitile umjetnost i kulture jer su svjesna njihova značaja za društvo.

Prema podacima spomenutog Koordinacijskog odbora, u Srbiji je 2.373 samostalnih umjetnika koji su uslijed pandemije koronavirusa ostali bez primanja.

Srbija je proračunom za 2019. godinu za kulturu izdvojila od 0,74 posto državnog proračuna (79.565.000 eura). Usporedbe radi, Hrvatska je iz proračuna za 2019. godinu izdvojila 168,23 milijuna eura za kulturu ( 1.240.967.283 kuna), tj. 0,88 posto državnog proračuna.*

*Podaci iz “Izveštaj o rezultatima komparativnog istraživanja izdvajanja za kulturu u zemljama regiona jugoistočne Evrope i njihovim glavnim gradovima” (istraživanje napravili: Centar za empirijske studije kulture jugoistočne Evrope / Nezavisna kulturna scena Srbije) 

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X