Prodaja vinila mogla bi nadmašiti prodaju CD-ova po prvi put nakon 1986. godine

…ali streaming ipak dominira industrijom.

Prodaja vinilnih ploča u stalnom je porastu posljednjih godina, dok broj prodanih CD-ova rapidno pada. Prošlogodišnje polugodišnje izvješće iz Recording Industry Association of America (RIAA) donijelo je podatke da prodaja CD-ova pada triput brže nego što prodaja vinila raste, a izvješće iz veljače da na vinil otpada trećina prihoda od svih fizičkih izdanja.

Ovaj trend nastavlja se i u ovogodišnjem izvješću s polovice godine koje je objavljeno ovaj tjedan. Zarada od vinila u prvoj polovici 2019. iznosi 224.1 milijun dolara (od prodanih 8.6 milijuna primjeraka), što je vrlo blizu iznosu od 247.9 milijuna dolara koliko iznosi zarada od prodanih CD-ova (na 18.6 milijuna prodanih primjeraka). Zarada od prodaje vinila porasla je za 12.8% u drugoj polovici 2018. i 12.9% u prvih šest mjeseci 2019., dok je zarada od CD-ova ostala gotovo nepromijenjena. Ako se ovi trendovi održe, ploče će uskoro donositi veću zaradu od CD-ova.

Unatoč porastu prodaje vinila, industrijom još uvijek dominira streaming, budući da prodaja ploča predstavlja tek 4% ukupne zarade u ovoj godini, dok pretplate na streaming servise iznose 62% zarade u industriji.

Povratak vinila posebno je pogodovao rock klasicima, pa su tako The Beatles prodali više od 300,000 ploča prošle godine, a Pink Floyd, David Bowie, Fleetwood Mac, Led Zeppelin, Jimi Hendrix i Queen svi preko 100,000 primjeraka.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X