Prodaja vinila mogla bi nadmašiti prodaju CD-ova po prvi put nakon 1986. godine

…ali streaming ipak dominira industrijom.

Prodaja vinilnih ploča u stalnom je porastu posljednjih godina, dok broj prodanih CD-ova rapidno pada. Prošlogodišnje polugodišnje izvješće iz Recording Industry Association of America (RIAA) donijelo je podatke da prodaja CD-ova pada triput brže nego što prodaja vinila raste, a izvješće iz veljače da na vinil otpada trećina prihoda od svih fizičkih izdanja.

Ovaj trend nastavlja se i u ovogodišnjem izvješću s polovice godine koje je objavljeno ovaj tjedan. Zarada od vinila u prvoj polovici 2019. iznosi 224.1 milijun dolara (od prodanih 8.6 milijuna primjeraka), što je vrlo blizu iznosu od 247.9 milijuna dolara koliko iznosi zarada od prodanih CD-ova (na 18.6 milijuna prodanih primjeraka). Zarada od prodaje vinila porasla je za 12.8% u drugoj polovici 2018. i 12.9% u prvih šest mjeseci 2019., dok je zarada od CD-ova ostala gotovo nepromijenjena. Ako se ovi trendovi održe, ploče će uskoro donositi veću zaradu od CD-ova.

Unatoč porastu prodaje vinila, industrijom još uvijek dominira streaming, budući da prodaja ploča predstavlja tek 4% ukupne zarade u ovoj godini, dok pretplate na streaming servise iznose 62% zarade u industriji.

Povratak vinila posebno je pogodovao rock klasicima, pa su tako The Beatles prodali više od 300,000 ploča prošle godine, a Pink Floyd, David Bowie, Fleetwood Mac, Led Zeppelin, Jimi Hendrix i Queen svi preko 100,000 primjeraka.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X