Proglašeni pobjednici 25. Animafesta

Sinoć su proglašeni pobjednici 25. Animafesta Zagreb, festivala animiranog filma u Zagrebu u sklopu kojeg je prikazano preko 300 filmova.

Chintis Lundgren, dobitinca nagrade za 'Najbolji hrvatski film' (Izvor: Animafest)
Chintis Lundgren, dobitinca nagrade za ‘Najbolji hrvatski film’ (Izvor: Animafest)

Animafest je trajao šest dana, filmovi su prikazivani u nekoliko zagrebačkih kina te po prvi puta na open-air kinu na Zrinjevcu

‘Grand Prix’ za najbolji film u kategoriji ‘Velikog natjecanja za kratkometražni film’ osvojio je “Ne možemo živjeti bez kozmosa”, Konstantina Bronzita. Žiri (Chris Landreth, Jayne Pilling, Veljko Popović, Yumi Joung i Leslie Felperin) obrazložio je nagradu tvrdnjom “kako je riječ o naoko jednostavnoj i klasičnoj priči koja kroz majstorski izvedeno čisto vizualno pripovijedanje, nijanse i detalje donosi razvoj dubokog prijateljstva, skršenog gubitkom i žaljenjem”.

Svaki je od članova žirija dodijelio i vlastito posebno priznanje najboljem kratkometražnom filmu u ‘Velikom natjecanju’: Veljko Popović filmu “Čovjek na stolici”, Dahee Jeong “za dubinu misli, pjesničku kvalitetu i besprijekornu izvedbu”, a filmu Jayne Pilling “Moje drago tijelo”, Calvina Antoinea Blandina, zbog “vrlo posebnog dizajna, čija struktura i mizanscena odražavaju i snažno prenose zbunjenost i emocionalni vihor protagonista”.

Chris Landreth posebno je priznanje dodijelio filmu “Mjesečar”, Theodorea Usheva, “filmu lude apstraktne ljepote, koji možda podsjeća na Miróa, možda naginje McLarenu, no pleše u nekom svojem posve originalnom ritmu, pokazujući koliko radosti može donijeti čista apstraktna animacija”, a Yumi Joung filmu “Grumeni”, Andreaz Hykade, zato što “donosi jednostavan, a opet živopisan prikaz tematike ovisnosti. Isprva minimalistički, slatki stil lako navodi gledatelja da misli kako gleda ležeran film. Međutim, prema kraju, kivi u mraku pruža inteligentnu i snažnu sliku pojedinca u modernom društvu”.

Leslie Felperin smatra da je “Gospodar”, Riha Unta, “iznimna studija psihologije životinja i pokreta životinja, kao i veličanstven uradak lutka-animacije, jezovit i nesvakidašnji uradak koji se usuđuje biti krajnje iskren i potpuno beznadan. Jedan od najdirljivijih filmova iz konkurencije, ovaj me je film najdulje pratio i progonio u snovima”.

Isti je žiri dodijelio je ‘Zlatni Zagreb za kreativnost i inovativno umjetničko postignuće’ filmu “Svijet sutrašnjice”, Dona Hertzfeldta, a u obrazloženju stoji da taj film predstavlja “veličanstveno, zastrašujuće i neodoljivo duhovito propitivanje sjećanja, nostalgije i što to znači biti čovjek”. Nagradu ‘Zlatko Grgić’ za najbolji prvi film napravljen izvan obrazovne institucije žiri je jednoglasno dodijelio filmu “Amelia i Duarte”, autorica Alice Guimares i Monice Santos.

‘Grand Prix’ za dugometražni film osvojio je “Dječak i svijet”, Alêa Abreua. ‘Posebno priznanje’ osvojio je film “Prevarant”, Shang-ho Yeon, “zato što je putem beskompromisne režije tako dobro izrazio tamnu stranu ljudske prirode i njezina ponekad isprazna uvjerenja”.

Najboljim filmom u ‘Natjecanju hrvatskog filma’ proglašen je “Život s Hermanon H. Rottom”, redateljice Chintis Lundgren.

Nagradu “Dušan Vukotić”, za najbolji studentski film dobio je Stephen McNally za film “U međuvremenu”

Pored ostalih nagrada i pohvala žirija, svoj najbolji film odabrala je i publika. Radi se o nagradi “Mr. M” za kratkometražnu “Priču o Medvjedu”, Gabriela Osoria i dugometražni film “Pjesma mora”, Tomma Moorea.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X