Proglašeni pobjednici 25. Animafesta

Sinoć su proglašeni pobjednici 25. Animafesta Zagreb, festivala animiranog filma u Zagrebu u sklopu kojeg je prikazano preko 300 filmova.

Chintis Lundgren, dobitinca nagrade za 'Najbolji hrvatski film' (Izvor: Animafest)
Chintis Lundgren, dobitinca nagrade za ‘Najbolji hrvatski film’ (Izvor: Animafest)

Animafest je trajao šest dana, filmovi su prikazivani u nekoliko zagrebačkih kina te po prvi puta na open-air kinu na Zrinjevcu

‘Grand Prix’ za najbolji film u kategoriji ‘Velikog natjecanja za kratkometražni film’ osvojio je “Ne možemo živjeti bez kozmosa”, Konstantina Bronzita. Žiri (Chris Landreth, Jayne Pilling, Veljko Popović, Yumi Joung i Leslie Felperin) obrazložio je nagradu tvrdnjom “kako je riječ o naoko jednostavnoj i klasičnoj priči koja kroz majstorski izvedeno čisto vizualno pripovijedanje, nijanse i detalje donosi razvoj dubokog prijateljstva, skršenog gubitkom i žaljenjem”.

Svaki je od članova žirija dodijelio i vlastito posebno priznanje najboljem kratkometražnom filmu u ‘Velikom natjecanju’: Veljko Popović filmu “Čovjek na stolici”, Dahee Jeong “za dubinu misli, pjesničku kvalitetu i besprijekornu izvedbu”, a filmu Jayne Pilling “Moje drago tijelo”, Calvina Antoinea Blandina, zbog “vrlo posebnog dizajna, čija struktura i mizanscena odražavaju i snažno prenose zbunjenost i emocionalni vihor protagonista”.

Chris Landreth posebno je priznanje dodijelio filmu “Mjesečar”, Theodorea Usheva, “filmu lude apstraktne ljepote, koji možda podsjeća na Miróa, možda naginje McLarenu, no pleše u nekom svojem posve originalnom ritmu, pokazujući koliko radosti može donijeti čista apstraktna animacija”, a Yumi Joung filmu “Grumeni”, Andreaz Hykade, zato što “donosi jednostavan, a opet živopisan prikaz tematike ovisnosti. Isprva minimalistički, slatki stil lako navodi gledatelja da misli kako gleda ležeran film. Međutim, prema kraju, kivi u mraku pruža inteligentnu i snažnu sliku pojedinca u modernom društvu”.

Leslie Felperin smatra da je “Gospodar”, Riha Unta, “iznimna studija psihologije životinja i pokreta životinja, kao i veličanstven uradak lutka-animacije, jezovit i nesvakidašnji uradak koji se usuđuje biti krajnje iskren i potpuno beznadan. Jedan od najdirljivijih filmova iz konkurencije, ovaj me je film najdulje pratio i progonio u snovima”.

Isti je žiri dodijelio je ‘Zlatni Zagreb za kreativnost i inovativno umjetničko postignuće’ filmu “Svijet sutrašnjice”, Dona Hertzfeldta, a u obrazloženju stoji da taj film predstavlja “veličanstveno, zastrašujuće i neodoljivo duhovito propitivanje sjećanja, nostalgije i što to znači biti čovjek”. Nagradu ‘Zlatko Grgić’ za najbolji prvi film napravljen izvan obrazovne institucije žiri je jednoglasno dodijelio filmu “Amelia i Duarte”, autorica Alice Guimares i Monice Santos.

‘Grand Prix’ za dugometražni film osvojio je “Dječak i svijet”, Alêa Abreua. ‘Posebno priznanje’ osvojio je film “Prevarant”, Shang-ho Yeon, “zato što je putem beskompromisne režije tako dobro izrazio tamnu stranu ljudske prirode i njezina ponekad isprazna uvjerenja”.

Najboljim filmom u ‘Natjecanju hrvatskog filma’ proglašen je “Život s Hermanon H. Rottom”, redateljice Chintis Lundgren.

Nagradu “Dušan Vukotić”, za najbolji studentski film dobio je Stephen McNally za film “U međuvremenu”

Pored ostalih nagrada i pohvala žirija, svoj najbolji film odabrala je i publika. Radi se o nagradi “Mr. M” za kratkometražnu “Priču o Medvjedu”, Gabriela Osoria i dugometražni film “Pjesma mora”, Tomma Moorea.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X