Promjene u kategorijama za nagradu Grammy

Udruženje američkih diskografa djeluje kako to sami nazivaju s ‘kontinuiranom evolucijom’ pa nagrada Grammy doživljava promjene u kategorizaciji nekih nagrada.

Grammy (Foto: Wikipedia)

Prije dvije godine organizator nagrade podigao je puno prašine u glazbenoj industriji s podužom listom promjena u dosadašnjoj kategorizaciji smatrajući da je zastarjela odnosno da pojedine kategorije kondenziraju previše žanrova, što je izmamilo i dosta protesta iz raznih glazbenih smjerova. Dok su te promjene zapele, uvedene su tri nove nagrade “kako bi osigurale da nagrada Grammy ostane reprezentativna za trenutni glazbeni krajolik”, službeni je stav Udruženja.

Nova kategorija prepoznala je Americanu i Roots glazbu pa će se od 2014. dodjeljivati nagrada za Najbolju pjesmu američkih korijena (Best American Roots Song). Nagrada koja će se dodjeljivati autoru skladbe iz podžanrova americana, blues, bluegrass, folk i regionalna tradicijska glazba što ovu nagradu stavlja uz bok nagradama za najbolje rock, rap, R&B, country i gospel/CCM (suvremena kršćanska glazba).

Kategorija Najbolja izvedba Hard Rock/Metal neće više izazivati salve smijeha što se neki od pobjednika svojim imenom baš ne pronalaze u tom polju jer je preimenovana u Best Metal Performance. Hard rock izvođači razmatrat će se i dalje u Rock kategoriji.

“Razvidno je da heavy metal ima svoj zvuk, a da je hard rock bliži rocku i da može pripasti spektru koji nudi taj glazbeni žanr. Brojnost metal prijava tako će omogućiti najboljoj metal izvedbi zdravu konkurenciju”, tvrdi se u pojašnjenju.

Nagrada za video u potpunosti mijenja nazive svojih kategorija pa će se od sada dodjeljivati nagrade za Najbolji glazbeni video i nagrada za Najbolji glazbeni film. Dok  je najbolji glazbeni video rezerviran kao i do sada za spotove vezane u pojedine singlove izvođača, za glazbeni film mogu se natjecati svi radovi koji sadrže više od 51 posto glazbe što uključuje koncerte i dokumentarne filmove.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Tema - glazba

Idi na Vrh
X