Pronađeno Lennonovo pismo kraljici iz 1969. godine

U pismu iz 1969. godine, pronađenom u košuljici ploče, Lennon ukratko objašnjava razloge zbog kojih ne može zadržati MBE, kraljičin orden za posebne zasluge.

  •  
  •  
John Lennon (Foto: Wikipedia)
John Lennon (Foto: Wikipedia)

John Lennon ovaj je orden za posebne zasluge primio s ostalim Beatlesima 1965. godine, no četiri ga je godine kasnije odlučio vratiti kao protest zbog britanske uključenosti u Nigerijski građanski rat koji je trajao od 1967. do 1970. godine, kao i zbog potpore Americi u Vijetnamskom ratu.

BBC izvještava da je gotovo pola stoljeća staro pismo pronašao njegov anonimni vlasnik u košuljici ploče koju je kao dio kolekcije kupio na uličnoj rasprodaji prije dvadeset godina za svega 10 funta. Vlasnik je pronađeno pismo odnio u Liverpool na izložbu The Beatles Story, gdje je procijenjeno na vrijednost od 60 tisuća funta.

Ekspert muzičkih memorabilija Darren Julien izjavio je kako vjeruje da novopronađeno pismo nije poslano zbog mrlja od tinte, kao i da je to tek radna verzija pisma koje je poslano kraljici.

“Ako pišete kraljici, želite da pismo izgleda savršeno, ne želite ga umrljanog. To upućuje na to da je Lennon napisao drugu verziju pisma, onu koja joj je naposlijetku i poslana”, rekao je Julien za BBC.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

  •  
  •  

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X